bTV показа как поредна нощ се товарят оръжия за Украйна на летище „София“! Нинова този път мълчи!

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Малко преди 22 ч. снощи районът на летище София три камиона с извънгабаритен товар минават по Ботевградско шосе. Час по-късно те са на перона на летището, близо до украинския АН-124, съобщава БТВ.

В полунощ камионите качват завития с брезент извънгабаритен товар на борда. Електрокари започват да качват зелени сандъци на самолета.

Около 7 ч. сутринта, след като е натоварен, украинския самолет напуска София, за да кацне в Жешов, Полша. Летище, което се намира само на 78 км от границата с Украйна.

Запитана министъра на икономиката Корнелия Нинова възможно ли е да оказваме военна помощ на Украйна през Полша, преди гласуването в парламента. Тя отговори, че не е възможно и това не се прави.

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев обяви, че България директно не изпраща оръжия към Украйна. Той обяви още, че не се изнася пряко за Украйна и не е възможно това да става зад гърба му.

„Все пак имайте предвид, че в тази комисия, която разрешава търговията, участват военното разузнаване, външното министерство, вътрешно министерство, Министерство на отбраната и накрая Министерство на икономиката. Всички тези служби да не знаят и да се прави нещо нелегално – категорично не“, коментира Нинова.

В рамките на 3 дни това е вторият АН-124 у нас.

Запитани днес Министерския съвет, както и министерствата на икономката и транспорта, какъв е товарът. На този етап отговор не е получен.

Товарните самолети, кацащи у нас в последни дни, са съветско производство на украинската компания „Антонов“.  Това е държавна компания за транспорт на свръхтежки товари или военна техника.

Самолетът е с внушителни размери – отстъпва единствено на най-големия товарен самолет в света – АН-225 Мрия, или „мечта“ в превод от украински, който бе разрушен при боевете край Киев.

При проверка на БТВ около 17 ч. днес един от двата товарни самолета каца и в Бургас, отново с начална точка летище Жешов, Полша.

Летище Жешов се превърна в едно от най-натоварените от началото на войната в Украйна.  БТВ

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар