Canalys: Доставките на персонални компютри ще се увеличат със 7,6% през следващата година

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Изследователската компания Canalys е умерен оптимист за динамиката на продажбите на персонални компютри. През четвъртото тримесечие пазарът ще се върне към ръст от 5%, тъй като за това ще допринесат сезонните тенденции и известно подобрение на макроикономическата ситуация.

През следващата година доставките могат да нараснат със 7,6% до 267 млн. персонални компютри, но това ще се дължи главно на цикъла на обновяване на Windows.

Според експертите на Canalys през следващата година пазарът на персонални компютри най-накрая ще успее да достигне нивото отпреди пандемията през 2019 г. по отношение на обема на доставките.

Ситуацията на пазара ще се характеризира с разпространението на системите с изкуствен интелект, чието въздействие ще се усети не само на ниво функционалност на операционната система и приложния софтуер, но и на ниво хардуерни възможности на централните процесори.

Според авторите на прогнозата до 19% от доставените през 2024 г. компютри ще могат да ускоряват системите за изкуствен интелект. В допълнение към съвместимите с Windows персонални компютри, преносимите компютри на Apple, базирани на най-новите процесори от семейство M, ще съставляват значителна част от тази продуктова група.

Търговският сегмент ще демонстрира търсене в светлината на неизбежния ъпгрейд на Microsoft Windows. През 2025 г. все още ще има достатъчно инерция на пазара, за да се запази ръстът на продажбите, но през 2026 г. ще се наблюдава нов спад, а 2027 г. ще се характеризира със стабилизиране на пазара на персонални компютри, според Canalys.

Анкетираните от тях участници във веригата за доставки смятат, че е много вероятно доставките на персонални компютри да се увеличат през 2024 г. Поне 47% от анкетираните очакват обемите на продажбите на персонални компютри с Windows да се увеличат с над 10%, а 22% – с над 25 процента.

Разпространението на Arm-съвместима архитектура на пазара на персонални компютри през следващата година няма да се ограничи само до процесори с марката Apple, тъй като Qualcomm ще пусне на пазара процесора Qualcomm X Elite.

Възможността да се предоставят на клиентите по-енергоефективни преносими компютри в крайна сметка ще привлече много производители на персонални компютри да използват новия продукт на Qualcomm. Според анализаторите на Canalys в края на тази година в света ще бъдат доставени 248,5 млн. персонални компютри, което е с 12,4% по-малко от резултатите за предходната година.

Латинска Америка (12,2 %), Близкият изток и Африка (11,6 %) и Азиатско-тихоокеанският регион (8,3 %) ще покажат максимални темпове на растеж през следващата година. Северна Америка и Европа ще се ограничат до умерени темпове на растеж от съответно 7,3 % и 7,4 %, докато Китай ще се задоволи с 4,3 процента. Това ще бъде и регионът с най-силен спад на доставките на персонални компютри през тази година (18 %).

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар