Canon създаде покритие, което удвоява дълготрайността на слънчевите панели

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Разрушаването на соларните панели е характерно както за традиционните силициеви, така и за перовскитните продукти. Последните се смятат за по- обещаващи поради по-ниските си производствени разходи и гъвкавата си структура, но те се разрушават бързо, когато са изложени на влага и топлина. Canon е разработила покритие, което удвоява живота на перовскитните соларни панели до 20 или 30 години.

Canon очаква поне удвояване на живота на перовскитните соларни панели след използването на патентованото покритие. Дебелината му ще варира от 100 до 200 nm, като наличието на такова покритие ще намали значително необходимостта от поддръжка и ремонт на слънчевите панели, изработени от перовскит.

Японските производители са водещи в разработването на перовскитни слънчеви панели и затова се надяват да преминат по-бързо към масовото им производство, осигурявайки си технологично превъзходство над китайските конкуренти. Последните вече изпревариха японските производители в сегмента на традиционните силициеви слънчеви панели, така че японската индустрия разчита на реванш благодарение на въвеждането на перовскита.

При разработването на покритието за соларни панели Canon разчита на опита си в създаването на фоторецептори, които са важен компонент при производството на лазерни принтери. Компанията се консултира с изобретателя на перовскитния соларен панел Цутому Миясака. Canon очаква да започне масово производство на защитното покритие през 2025 г. в завода си в префектура Фукуи. До края на десетилетието компанията очаква да генерира десетки милиони долари приходи от продажбата на този тип продукти.

Eneos Holdings също така ще увеличи производството на йод, който се използва при производството на перовскитни слънчеви панели. Според оценки на Fortune Business Insights световният пазар на перовскитни соларни панели ще достигне 6,58 млрд. долара до 2032 г., което представлява 36-кратно увеличение спрямо сегашните нива. Японските власти са предвидили големи субсидии, насочени към развитие на производството на перовскитни слънчеви панели в страната.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар