COVID картата на България светна в зелено – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

50.1 на 100 хиляди стигна двуседмичната заболеваемост от COVID-19 у нас. Това показват данните на Националния център по заразни и паразитни болести /НЦЗПБ/.

За първи път от лятото, когато започна четвъртата вълна на пандемията у нас, картата по този показател е изцяло в зелено – със заразени под 100 на 100 хиляди души. София-град беше последната област, която оставаше в жълтата зона, но от днес вече и тя е в зелено.  


карта зони

НЦЗПБ

Омикрон и неговите подварианти доминират в страната. Това показва справка в НЦЗПБ на секвенираните положителни проби на COVID-19. При всички 180 клинични проби е установен вирусен вариант Омикрон и негови подварианти ВА.1 и ВА.2. Съотношението на подвариантите на Омикрон е както следва: ВА.1 (0,6%), а ВА.1 и неговите подварианти общо (5%), съответно ВА.2 (80%), а ВА.2 и неговите подварианти общо (95%).

Пробите са взети от пациенти с COVID-19 в периода 01.04-03.05.2022 г. и са изпратени от 23 различни лечебни заведения от 17 области на страната.

 

 

секвенирани НЦЗПБ

НЦЗПБ

 

Цяла България е в нулевия светлосин етап и в картата на епидемичната обстановка по региони. Очаква се ситуацията да се задържи стабилна. 

 

карта зони

coronavirus.bg

Картата на епидемичната обстановка разделя страната на пет региона, като във всеки от тях се следи развитието на пандемията. Сред един от факторите са определяне на етапа, в който се намира даден регион, е заетостта на интензивните легла за болни с COVID-19. 

Според Плана за справяне с COVID-19 именно заетостта на интензивните и леглата за лечение на пациенти с неусложнена форма на COVID-19 е сред факторите за налагане на противоепидемични мерки. Друг фактор, който здравните власти следят, е натовареността на здравната система на седмична база и 14-дневната заболеваемост от COVID-19.

Четирите етапа, по които се прилагат COVID мерките са разписани в Плана за справяне с COVID-19: 

 

 

таблица етапи мерки план

Министерски съвет

 

Първи етап – Няма да се въвеждат допълнителни ограничения, но ще бъде засилен контролът по спазване на вече съществуващите противоепидемични мерки – носене на маски, осигуряване на физическа дистанция, зелен сертификат и тестване в училище. Предвижда се още разширяване на обхвата на обектите и дейностите, спрямо които са въведени COVID мерки и контрол върху спазването им. Преустановяват се и училищните екскурзии. 

Втори етап – Предвижда се наблюдение относно спазването и срока на валидност на документите за ваксинация и на документите за преболедуване и при необходимост, след експертно обсъждане, ще бъдат предприети действия за промени. В образователната система ще се преустановят заниманията по интереси, с изключение на тези, в рамките на целодневната организация на обучението, които се провеждат без смесване на ученици от различни паралелки.

Етап три – Публичните обекти ще работят до 22:00 часа с до 50% от своя капацитет, заедно с изискването за зелен сертификат. В училищата ще бъде въведена ротация за класовете от V до XII клас, които ще редуват присъствено с онлайн обучение през седмица, като тестването в клас ще продължи.

Етап четири –  Ще работят само магазините за хранителни стоки, дрогериите, аптеките, оптиките, зоомагазините, банките, пощите и куриерските фирми, застрахователите, доставчиците на платежни услуги, офисите на телекомуникационните оператори. Училищата ще преминат към обучение от разстояние в електронна среда, с изключение на учениците от първи до четвърти клас. Детските градини ще останат отворени. 

Източник: inews.bg

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар