Covid-19 отне живота на бившия държавен секретар на САЩ Колин Пауъл

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Бившият държавен секретар на Съединените щати Колин Пауъл почина на 84 години след усложнения от COVID-19.

„Генерал Колин Л. Пауъл, бивш държавен секретар на САЩ и председател на Обединения щаб на щабовете, почина тази сутрин поради усложнения от Covid 19“, съобщи семейство Пауъл във Facebook.

Близките му съобщават, че той е бил напълно ваксиниран.

„Искаме да благодарим на медицинския персонал от болница „Уолтър Рийд“ за грижата им. Изгубихме забележителен и любящ съпруг, баща, дядо и велик американец“, написаха от семейството. 

Първият чернокож държавен секретар на Съединените щати помогна за оформянето на основни посоки в американската външна политика в последните години на миналия и началото на този век.

Колин Лутър Пауъл е роден на 5 април 1937 г. От 2001 до 2005 г. той служи при президента Джордж Буш като 65-и държавен секретар на САЩ, първият афроамериканец, заемал тази позиция.

Колин Пауъл имаше зад гърба си дълга кариера в армията. Той бе и ръководител на началник-щабовете на САЩ. Зад гърба си имаше дълга кариера в армията, служил е и във Виетнам. Бе и първият чернокож съветник за националната сигурност – в края на президентството на Роналд Рейгън. Оглави щабовете по времето на следващия държавен глава, президента Джордж Хърбърт Уокър Буш. 

Неговата национална популярност се покачи след победата на коалицията, ръководена от САЩ по време на войната в Персийския залив, и за известно време в средата на 90-те години той беше смятан за водещ претендент да стане първият чернокож президент на Съединените щати. Репутацията му обаче ще бъде опетнена завинаги, когато като първи държавен секретар на Джордж Буш-младши той даде неверни разузнавателни данни пред Организацията на обединените нации, за да се застъпи за войната в Ирак. На 5 февруари 2003 година, шест седмици преди инвазията в Ирак, Пауъл държи 76-минутна реч пред Съвета за сигурност на ООН, в която уверява света, че Саддам Хюсен притежава биологически и химически оръжия за масово унищожение. И че режимът в Багдад опитва да се сдобие и с ядрено оръжие. Няколко години по-късно самият Колин Пауъл определя тази реч като „позорно петно“ в неговата кариера.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар