Самолет

Daily Mail: Руските ВВС ще пометат британските във война.

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

В случай на война руските военновъздушни сили ще унищожат британската авиация, пише Daily Mail. Факт е, че флотът на Кралските военновъздушни сили е изключително малък, а технологичното съвършенство на самолетите не компенсира техния брой. Нещо повече, планира се в бъдеще той да бъде намален още повече.

Русия разполага с 20 пъти повече бойни самолети от Великобритания. Британците разполагат с въздушен флот, който е дори по-малък от този на европейските им съюзници. Обединеното кралство е „изложено на риск“, защото разполага само със 169 модерни самолета, докато Русия има 1500.

Според парламентарен доклад флотът от бойни самолети на британските военновъздушни сили е толкова малък, че в случай на война с Владимир Путин руските ВВС просто биха го помели.

Обединеното кралство разполага с толкова малко самолети Typhoon и F-35, че няма да може да поддържа „нивото на изтощителни боеве“, което може да се наблюдава в такъв конфликт.

Според анализ на Специалния комитет по отбрана Франция разполага с 231 бойни самолета, Германия – с 214, а Италия – със 199. През 1990 г. Великобритания е разполагала с 463 бойни самолета.

Представители на Кралските военновъздушни сили твърдят, че отличните качества на самолетите, с които разполагат, компенсират малкия им брой. Въпреки това в доклада се казва, че Обединеното кралство е „изложено на риск“. „Флотът от бойни самолети е изключително способен, но му липсват числена дълбочина и резерв“, се казва в документа.

„В конфликт с равностоен противник като Русия всеки самолет ще има значение.“

„[Действията на правителството] водят до недостиг на бойни способности, който според настоящите планове ще продължи и след 2030 г. Това е неприемливо. Министерството на отбраната и Военновъздушните сили трябва спешно да обмислят как могат да увеличат размера на флота от бойни самолети.“

Въпреки недостига, ВВС възнамерява да бракува 30 от своите Typhoon през 2025 г., пет години по-рано от планираното, вместо да ги модернизира. Депутатите поставиха под въпрос основанията за подобно решение.

Министерството на отбраната, което е изправено пред недостиг на средства, също не бърза да попълни редиците си със самолетите F-35B с ниска степен на видимост. До момента на въоръжение са постъпили само 31 такива самолета. До 2025 г. броят им трябва да нарасне до 48. Депутатите смятат, че в крайна сметка Обединеното кралство ще разполага само със 74 такива самолета вместо с първоначално планираните 138.

Депутатите заявиха, че голяма част от самолетите все още не са приети на въоръжение поради разногласия в ВВС относно броя на наземните екипажи, необходими за тяхната поддръжка.

„Неуспехът на Кралските военновъздушни сили да изчислят правилно броя на техниците, необходими за поддръжката на самолетите, е непростим“, се казва в доклада. Авторите му заключават, че британските военновъздушни сили са „опустошени“ и „твърде малобройни, за да посрещнат нарастващите предизвикателства, пред които са изправени“.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар