DW: Режимът на Борисов засенчва дори Унгария и Полша

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

 

От едно десетилетие в Европа обикаля призракът на популизма. Особено в източната и югоизточната част на ЕС се наблюдава подем на сили, смятани за откровено популистки.

А още по-прецизно би било да се каже следното: в този регион – от Полша до България и страните-кандидатки за еврочленство от Западните Балкани – почти без изключение на власт дойдоха политици, които ако не управляват авторитарно, то най-малкото гледат на демокрацията и нейните институции с презрение и насмешка. И пропагандират националистическа, отчасти етническа политика на идентичност и суверенитет, като под това идеологическо прикритие си изграждат свои системи на корупция и клиентелизъм.

Това развитие стана възможно най-вече заради многото поредни кризи, които ЕС преживя през последното десетилетие и половина. Възходът на управници като унгарския премиер Виктор Орбан предизвика голяма загриженост сред привържениците на демокрацията и правовия ред, но и силно разколебаване. Много европейски интелектуалци пряко или косвено поставят под въпрос либералната демокрация, проекта за европейско единение и дори универсалния характер на човешките и гражданските права. Говори се даже за ново разделение между Изтока и Запада, за нова Желязна завеса, деляща уж различните манталитети и традиции.

Но всеки, който внимателно наблюдава развитията в Източна Европа, няма как да не забележи, че техните твърдения са неточни, повърхностни и дори погрешни. Защото 30 години след краха на комунистическите диктатури страните от Източна Европа сякаш се намират на прага на нови промени – през последните две-три години почти всяка държава в региона бе разтърсена от значими граждански протести срещу авторитарни и корумпирани управници. Във всеки случай Източна Европа е в момента онази част от Стария континент, в която хората по най-настойчив начин се ангажират в името на демокрацията и върховенството на правото.

 

Кено Ферзек, “Дойче веле”

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар