Eврозоната може да избегне твърдото приземяване

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Деловата активност в еврозоната се е свила по-малко, отколкото се смяташе първоначално, в края на миналата година на фона на отслабващата инфлация, показва проучване, което предполага, че рецесията в Европа може да не е толкова дълбока, колкото се очакваше, предаде Ройтерс, на която се позова БТА.

Окончателният индекс на мениджърите по доставките Пи Ем Ай (PMI) на „Стандарт енд Пуърс Глоубъл“ (S&P Global) за еврозоната, смятан за добър показател за икономическото „здраве“, се повиши до 49,3 през декември от 47,8 през ноември и над предварителната оценка от 48,8, допълва Ройтерс. Макар и индексът да е все още под границата от 50, разделяща растежа от свиването, от юли до декември се отчита петмесечен връх.„Икономиката на еврозоната продължи да се влошава през декември, но силата на спада се забавя за втори пореден месец, условно сочейки свиване на икономиката, което може да е по-леко от първоначално очакваното“, казва Джо Хейс, старши икономист в „Стандарт енд Пуърс Глоубъл“. „Въпреки това в резултатите от проучването има малко доказателства, които да предполагат, че икономиката на еврозоната може скоро да се върне към значим и стабилен растеж.“


Проучване на Ройтерс през декември прогнозира, че икономиката на региона се е свила с 0,3 на сто през последното тримесечие и се очаква, че ще го направи с 0,4 на сто през настоящото тримесечие.

Цялостното търсене намаля за шести пореден месец, макар и с по-бавни темпове, отколкото се смяташе първоначално, показват още данните на „Стандарт енд Пуърс Глоубъл“. Индексът Пи Ем Ай за новия бизнес отскочи до 47,0 от 45,8, комфортно над първоначалната оценка от 46,5.

Частта на индекса обхващаща водещия сектор на услугите в блока, нараства почти до точката, разделяща растежа от свиването на икономиката, регистрирайки стойност от 49,8 в сравнение с 48,5 през ноември. Предварителната оценка беше 49,1. Ценовият натиск в сектора намалява през миналия месец, макар и да остава висок.

Индексът на производствените цени падна до 61,0 от 62,3 и най-ниското си ниво от август. Това вероятно ще бъде взето под внимание от управлението на Европейската централна банка, които в последната половин година затягат паричната политика, с цел да овладеят инфлацията, която се движи значително над желаната цел от 2 на сто.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар