EМА обяви ваксината на AstraZenca за безопасна, но включва риска от тромби в листовката

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Европейската агенция по лекарствата (EMA) потвърди в четвъртък, че ваксината срещу Covid-19 на AstraZeneca е сигурна и ефективна. Заключението на европейския регулатор е, че ползите от ваксината надвишават рисковете, както и че не може да се установи ясна връзка между ваксината и настъпили тромбози сред малък брой ваксинирани пациенти.

Директорът на ЕМА Емер Кук заяви, че ваксината не се свързва с повишен риск от тромбози. Тя посочи, че случаите са малко на брой и редки, но много тежки. Затова ЕМА възнамерява да актуализира листовката на ваксината и да включи в нея, че образуването на кръвни съсиреци е сред възможните нежелани реакции.

Кук заяви, че когато се ваксинират милиони хора, винаги има риск от странични реакции, а лекарите и обществото трябва да бъдат информирани за всички тях.

Проверката на ЕМА по случаите на тромбози, получени след поставянето на тази ваксина, продължава.

Засега няма достатъчно данни дали ваксината е причина за предизвикване на тромбоцинтопения и мозъчни тромбози, добави председателят на провяраващата комисия към ЕМА Сабине Щраус.

След изчерпателен преглед от ЕМА и научни експерти по кръвни заболявания, екипът стигна до заключението, че ваксината е едновременно безопасна и ефективна, докато случаите на образуване на кръвни съсиреци след ваксинация всъщност са “по-ниски от очакваното” за целокупното население, каза Щраус. ЕМА проучва дали случаите са по-чести при млади хора, които са изкарали безсимптомно Covid-19. Проверява се и риска сред пушачите.

Досега в ЕС с тази ваксина са имунизирани 7 млн. души, както и 11 млн. във Великобритания.

Заключението на ЕМА идва след като в последната седмица редица държави, в това число и България, спряха имунизацията с ваксината на AstraZeneca заради опасения, че може да повишава риска от тромбоемболични събития. Такива случаи бяха докладвани в редица страни като Австрия, Германия, Норвегия, Дания.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар