€100 млн. чака Артекс от небостъргача до Маринела – теренът е на СИК

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
100 милиона евро е залогът за промените в Закона за устройство на територията от началото на 2017 г.
Артекс е единственият, възползвал се от поправката в чл.153, внесена от съседа по апартамент на Цветанов и негов подчинен в качеството му на шеф на ПГ на ГЕРБ – депутата Александър Ненков при шеф на парламента тогава Цецка Цачева.

И фирмата не пести само 260 000 лв. за разрешение за строителство, излезли от джоба на софийския данъкоплатец, които наистина компанията е изтеглила след приемането на поправката, защото заместник-министърът в МРРБ Валентин Йовев – все още на поста си, неподал оставка – пише противно на закона писмо, 19 минути получи потвърждение за това от Столичната община.

А ДНСК постановява – проблем няма.

Така е дадена зелена светлина за проекта, въпреки че е незаконен и по новия, и по стария закон, както вече писахме. 34-етажният, 120-метров, небостъргач, при позволени 8 етажа или 26 м ще има разгъната застроена площ от 31 500 кв.м.
Въпреки че има разрешително за офис-сграда, ще бъде жилищна.

„Първоначалната цена, която в момента коментират от екипа продажби на Артекс, е 3000 евро на квадратен метър”, пише Капитал. Става въпрос за цена „на зелено”, за минимална котировка, без всякакви ВИП асансьори, специални гледки към Витоша или към София и други екстри, които оскъпяват в пъти всеки квадрат от площта.

Простата сметка показва, че интересът е за над 100 000 000 евро, така че лесно могат да се обяснят непазарните цени, дадени на видни политици като благодарност за прокарването на толкова важните за фирмата законови промени, за гласуването им – видно от разпечатките на вота в парламента по казуса.

Важно е било и спирането на проверката, поискана от Цветан Цветанов само 4 дни преди да получи апартамент с личен ВИП асансьор, специално фоайе и двоен гараж в друга супер престижна сграда на фипмата, наречена Летера.

„Това вероятно ще са едни от най-скъпите жилищни имоти в София, като и в момента от фирмата говорят за сградата като за “черешката на тортата” в София”, обясняват от Артекс пред Капитал.

Ако сградата обаче не бъде построена, а това става все по-вероятно след мощния политически скандал и предизвиканата от него нова проверка на ДНСК, стартирала ден след първата публикация на Антикорупционния фонд и Свободна Европа, не е ясно как ще се връщат многомилионните кредитни на Артекс към Булбанк.

Ако не се връщат обаче, въпреки че все още е най-голямата банка у нас, тя със сигурност ще изпита затруднения и е много вероятно именно това да оправдава поставянето именно на нейната досегашна рискова мениджърка като нов изпълнителен директор.

Накрая само ще загатнем историята на този скандален имот, която започва със собственост на СИК и преминава през прословутото дружество Софийски имоти – всичко ще го разкажем в утрешния брой.
Източник: 19 минути

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар