€2 млн. от УЕФА и ФИФА потънали покрай БФС, Боби и ДПС

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Видимо разминаване в сметките за строежа на Национата футболна база Бояна лъснаха в разкрития, публикувани в сайта за разследваща журналистика Bird.bg.

Вътрешните документи на УЕФА, която спонсорира проекта доказват, че общата сума, преведена от тях е 11,5 млн. евро. Шефът на БФС Борислав Михайлов обаче назова съвсем друго число пред всички медии, при откриването на обекта през 2016 г. Тогава той обяви, че цената е 10 млн. евро, от които 9,5 млн. лв. финансирани от УЕФА. Значи се губят цели 2 млн. евро.

Според документацията строежът на базата е поверен на фирмата Водстрой, която се прослави с милиарди от обществени поръчки и се оказа свързвана с ДПС .
Напомняме, че самият Михайлов изначално беше избран за шеф на БФС с мощната подкрепа на тогавашния народен представител на Сараите Камен Костадинов.

Проектът е бил обсъждан в УЕФА още през 2005 г, когато плановете са били да бъде построен край с. Мировене. През 2008 г. е отпуснато първото финансиране от 2,9 млн. швейцарски франка по програмата HatTrick 1, като тогава вече идеята е да се строи на терен до Националната спортна академия НСА. Тези пари остават неусвоени до 2011 г., защото плановете се променят още веднъж и проектът вече е преместен в Бояна.

Междувременно БФС кандидатства за финансиране и по програмите HatTrick 2 и 3 и получава одобрение за 5,5 млн. евро от УЕФА, като проектът трябва да приключи до октомври 2013.
По това време вече са избрани и изпълнителите, които са представени в документацията изпратена от БФС на УЕФА. Футболните терени ще се строят от фирмата Динамик Ресурс ООД срещу 1,8 млн. евро, а сградите и прилежащата инфраструктура от консорциум Промишлено строителство – Водстрой. Това е компания, контролирана от банката КТБ, която впоследствие беше закупена от Водстрой 98. Тя беше абонирана за едри обществени поръчки години наред, както и за многомилионни кредити от КТБ.
През 2014 г. бившият шеф на фалиралата банка Цветан Василев обяви за връзката на Водстрой с ДПС.
За базата на БФС, то първоначалната сума от 5,5 млн. евро от УЕФА се оказва крайно недостатъчна, както и планираните срокове. Строежът се проточва още три години и сумата набъбва до 11,5 милиона евро. Това е свързано с промени в ход на проекта – разширение на приземния етаж на базата, енергоспестяващо отопление и вентилация и резервен път за пожарната. Тези екстри, както и офисното и хотелско оборудването са оценени на допълнителни 3.5 млн. евро, които БФС иска от УЕФА по програмата HatTrick 4.
Крайната сметка само за УЕФА възлиза на 11,5 милиона евро, което е с 2 млн. повече от анонсирани от Борислав Михайлов 9,5 млн. евро от УЕФА и ФИФА заедно. Сумата се вижда в обобщаващ документ за финансирането на проекта, който е редактиран последно на 4 ноември 2016 г., няколко дни преди тържественото откриване на Националната футболна база.
Bird.bg представи и платежните нареждания от УЕФА за БФС през годините, от които се получава истинската сума. Данните са от вътрешна кореспонденция и документация на УЕФА, изтекла до международния журналистически консорциум OCCRP. В тях основно се разглеждат проектите по програмите HatTrick за финансиране на проекти на националните футболни федерации от бюджета на УЕФА.
Егор Глазунов

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар