Euronews: България е корумпираният слон в стаята на ЕС

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
България е корумпираният слон в стаята на ЕС, пише в статия едно от най-авторитетните европейски издания Euronews.com. България със сигурност ще бъде обект на загриженост за Кьовеши, назначена за първи главен прокурор на ЕС, защото страната е известна с корупцията си.
Тя е класирана като най-корумпираната страна на ЕС по реномирани индекси като индекса на възприемането на корупцията, барометъра на свободата и индекса за върховенство на закона. Тя също така е един от най-големите получатели на средства от ЕС. Моите изчисления въз основа на публично достъпни данни показват, че България има едно от най-високото съотношение на БВП в ЕС – 4,91%. За разлика от тях, Унгария има по-ниско съотношение с 4,59%, пише авторът на статията – правният експерт в ЕС Радосвета Василева.
Междувременно в своя доклад за 2019 г. за организираната престъпност в България Центърът за изследване на демокрацията твърди, че 35,5% от българските компании твърдят, че има корупция в обществените поръчки. Друго проучване на общественото мнение от Немско-българската индустриално-търговска камара през април 2019 г. показа, че 54% от анкетираните смятат, че процедурите за възлагане на обществени поръчки в България са непрозрачни.
Разследване на българския партньор на Проекта за докладване на организираната престъпност и корупцията Биволъ, който стана известен като Къщи за гости гейт, добавя последните щрихи към мрачната картина на българското върховенство на закона. То разкри, че политиците и техните роднини са строили луксозни частни къщи с еврофондове, докато се преструват, че развиват българския туризъм. Тези къщи никога не са функционирали като туристически съоръжения.
Кой се страхува от Кьовеши? Като се има предвид разразилата се корупция в страната, не е изненадващо, че правителството на България, ръководено от ГЕРБ на Бойко Борисов, член на Европейската народна партия (ЕНП), се страхува от Лаура Кьовеши. През 2017 г. Кьовеши посети България, за да изнесе лекция за борба с политически присадки по покана на президента на Върховния касационен съд на България Лозан Панов. Въпреки това политици от водещи партии, както и прокуратурата (известна с политическите си симпатии) бойкотираха събитието.
Освен това проправителствените медии нарекоха посещението й „провокация“.
Новината, че Кьовеши може да стане първият главен прокурор на ЕС, изглежда е предизвикала явна паника в българските политически среди. На заседанието на Корепер II през февруари 2019 г. в Европейския съвет българският представител гласува против кандидатурата й. Когато приливът започна да се обръща и Кьовеси получи повече подкрепа от ЕНП, премиерът Борисов нямаше друг избор, освен да промени обществената си позиция.
Правителството обаче имаше още една карта в ръкава: мълчалив саботаж на бъдещите дейности на EPPO по отношение на България. Има не само критика, че тримата кандидати за представител на България в EPPO – нямат опит в разследването на измами, но и има съмнения, че процедурата за подбор е била коригирана така, че по-квалифицираните кандидати не са изпълнили критериите по подбора.
Освен това през октомври 2019 г. управляващото мнозинство прие бързи изменения, за да се увери, че специализираният наказателен съд, който има характеристики на извънреден трибунал и е политически зависим, има изключителна компетентност да разглежда делата, разследвани от EPPO.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар