Facebook може умишлено да източи батерията на телефона ви

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

В интервю за New York Post бивш служител на Facebook разкрива, че му е било наредено да разработи метод за умишлено изтощаване на устройствата на потребителите. Когато той отказал, последвало уволнение.

Практиката е известна като “отрицателно тестване”. Технологичните компании тайно тестват ограниченията на системите на потребителите. В случая с Facebook Messenger целта била да се види колко данни могат да поемат телефоните на потребителите – и колко бързо се изтощават батериите им в процеса.

Джордж Хейуърд работел в отдела за данни на Facebook. Той получил от прекия си ръководител вътрешен документ, озаглавен “Как да провеждаме обмислени отрицателни тестове”. В него подробно били описани примери за изтощаване на батерии.

Никога не съм виждал по-ужасен документ в кариерата си“, каза Хейуърд пред NY Post.

Функцията на практика представлява пропуск в сигурността, защото може умишлено да се ползва за изключване на нечий телефон.

Тя обаче крие риск и за по-широк кръг потребители. При тестовете по изтощаване на батерията, Facebook може да попречи на някого да ползва телефона си при спешна ситуация.

Казах на мениджъра “Това може да навреди на някого”, и тя ми отвърна, че като навредим на няколко, можем да помогнем на повече хора“, твърди  Хейуърд.

Говорител на компанията майка на Facebook Meta отхвърли обвиненията на бившия служител.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар