FedEx: САЩ трябва да се подготвят за стагфлация

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

САЩ са изправени пред недостиг на работници наред със силно търсене, подхранвано от лесните пари, което увеличава риска от стагфлация на икономиката. Това предупреждава основателят на американската компания за пощенски и логистични услуги „ФедЕкс“ (FedEx) Фред Смит, цитиран от електронното издание Investing.com.

По думите му слабото участие на пазара на труда означава, че САЩ няма да имат достатъчно работници, за да отговорят на търсенето, което според него рязко нараства в резултат на правителствената подкрепа за икономиката.„Просто нямате достатъчно работници, които да отговорят на търсенето, стимулирано от печатането на пари. Все едно седите в колата си и натискате едновременно педалите на газта и на спирачката“, заяви Фред Смит.


Съчетанието от огромно търсене и липса на работна ръка означава, че САЩ се намират в един вид период на стагфлация след две последователни тримесечия на отрицателен икономически растеж, изтъкна той.

„През последните 15-16 месеца имаше пет отделни случая – след закона за възстановяване на САЩ (American Recovery Act) през март – когато бяха инжектирани пари в икономиката. Ние сме единствените в света, които можем да правим това. Ние сме резервната валута – ако искаме да купим нещо, просто печатаме пари. Проблемът е, когато това се сблъска с липсата на работна ръка, за да отговорим на търсенето“, отбеляза предприемачът.

Според Смит недостигът на работна ръка, а не толкова пандемията от коронавирус, е подхранил кризата с веригите за доставки миналата година. Проблемите с доставките са довели до рекорден недостиг на продукти от първа необходимост, което е допринесло за скока на цените и инфлацията.

По думите му всъщност това не е бил проблем с доставките заради засилването на търсенето след пандемията, а недостиг на работна ръка за разтоварване на контейнерите и разпределение на стоките в дистрибуторските центрове, пише БТА.

Бундесбанк очаква рецесия в Германия

Бундесбанк очаква Германия да изпадне в рецесия, която да продължи и през следващата година. В месечния доклад германската централна банка предупреждава за „продължителен“ период на „широкообхватен и продължителен спад на икономическото производство“.

Като причина Бундесбанк посочва нарушените енергийни доставки след руското нахлуване в Украйна, уточнява БНР. „Високата инфлация и несигурността на енергийния пазар се отразяват негативно не само на индустрията, която зависи от газа, но и на износа и инвестициите“, подчертава банката.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар