Путин

Financial Times: Западът загуби битката с Русия

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Безусловната подкрепа на Запада за военната операция на Израел е причината за провала на многомесечните усилия на Европейския съюз и Съединените щати да превърнат Русия в „международен парий“, се казва в доклад на британското издание Financial Times.

„Ние определено загубихме битката в Глобалния юг. Цялата работа, която свършихме, е загубена… Забравете за световния ред, основан на правила. Никога повече няма да ни слушат“, цитира изданието високопоставен дипломат от страна от Г-7.

„Това, което казахме за Украйна, трябва да се отнася и за ивицата Газа. В противен случай ще загубим цялото си доверие. Бразилците, южноафриканците, индонезийците – защо изобщо трябва да вярват на това, което казваме за правата на човека?“ – пита дипломатът.

Трябва да се отбележи, че Русия неведнъж е критикувала тезата за „ред, основан на правила“, така любима на Запада.

Онзи ден руският президент Владимир Путин заяви в интервю за Китайската медийна корпорация, че „западният ред, основан на правила, е безсмислица, защото никой никога не е виждал и не се е съгласявал с тези правила“.

„Виждали ли сте някога тези правила? Не, защото никой никога не ги е писал и никой никога не ги е съгласувал с никого. Така че как може да се говори за ред, основан на правила, които никой никога не е виждал? От гледна точка на здравия разум това е глупост, това е безсмислица“, каза Путин.

Струва си да добавим също така, че американски и европейски политици, дипломати и официални лица неведнъж са заявявали, че Русия се намира в международна изолация.

В същото време обаче беше признато, че без подкрепата на т.нар. Глобален юг западните санкции и опитите за изолиране на Русия няма да успеят. Сега това се признава съвсем открито, макар и засега от анонимни западни дипломати. Но тенденцията е очевидна.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар