Financial Times: Изтребителите F-35 летят само в 55% от времето си. Нямат резервни части

Financial Times: Изтребителите F-35 летят само в 55% от времето си. Нямат резервни части

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

55% от времето, през което изтребителите от ново поколение F-35 трябва да са готови за полет, те не могат да летят, разкрива доклад на независимата одитна служба на Конгреса (GAO), публикуван дни след катастрофата на един от смолетите F-35 в Южна Каролина, пише Financial Times.

F-35, който е част от най-скъпата отбранителна програма в историята на Пентагона, има единична цена от 160 млн. долара (295 млн. лева).Според доклада, разкрит от американското издание, ограниченото летателно време на самолета се дължи на недостиг на резервни части и слабости във веригата за техническо обслужване. Степента на оперативна способност на самолета, времето, през което той е готов за полет, е едва 55%, докато Пентагонът си е поставил за цел то да достигне 85% до 90%.


Очаква се броят на самолетите F-35 в американския флот да се увеличи значително, което ще осигури големи печалби на производителя Lockheed Martin. В момента ВВС, ВМС и морската пехота на САЩ разполагат с 450 F-35, а Пентагонът планира да придобие още 2000 самолета до средата на 40-те години на миналия век. Програмата за закупуване, техническа поддръжка и обучение ще струва общо 3 трилиона долара (5.53 трилиона лева), като 1,3 трилиона долара ще бъдат отделени само за поддръжка на свръхмодерните самолети.

Замяната на по-старите изтребители F-16, F-18 и F-22 с иновативния F-35 означава, че новите придобивки на американското оръжие изпълняват „все по-голям брой мисии“, според доклада на GAO. Съюзниците на САЩ в НАТО и Азия вече интегрираха F-35 в своите флотилии. Британското министерство на отбраната е един от най-големите клиенти на програмата F-35.

Проблемите с поддръжката оказват негативно влияние върху оперативната готовност на F-35 отчасти поради недостиг на складови площи, но също така и поради проблеми с управлението на поддръжката„, се посочва в доклада на агенцията. Пентагонът не е осигурил достатъчно място за съхранение на резервните части на самолета, което е довело до забавяния в поддръжката, които сами по себе си са допринесли за намаляване на процента на оперативна готовност на самолета с 10%

Източник: Фокус.


Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар