Financial Times: Ограничението на цените на руския петрол от страна на Г-7 не работи

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Ценовият таван на руския петрол, въведен от Г-7 и ЕС, се пренебрегва напълно, тъй като почти никой морски товар не се търгува под границата от 60 долара за барел, съобщи Financial Times, позовавайки се на западни служители и данни за руския износ.

Механизмът, който беше въведен, за да се намалят приходите на Москва от износ, беше въведен през декември 2022 г., а през февруари тази година беше последван от подобни ограничения върху износа на руски петролни продукти.

Според FT един от високопоставените служители на ЕС е признал, че Москва успешно е заобикаляла ограничението, тъй като “почти нито една” от доставките на суров петрол не е била продадена на или под ценовата граница.

Тези опасения бяха потвърдени от официалната статистика на Русия, която показва, че средната цена на продавания петрол през октомври е била 80 долара за барел.

Последните данни показват, че ще трябва да се засилим… нямаме никакво желание да оставим Русия да продължава да прави това”, каза служителят.

В момента служителите на ЕС обмислят начини за засилване на ценовия таван, включително възможности за ограничаване на достъпа на Русия до пазара на танкери за употребяван нефт. Съобщава се, че Русия изнася суров петрол с флот от остарели танкери, или “флот в сянка”, за който ценовите ограничения са ограничени.

 

 

Средната цена на основния експортен продукт – петрола Urals – надхвърли 60 долара това лято, след като се повиши поради съкращенията на доставките и износа, въведени от Русия и Саудитска Арабия, както и от други членове на групата ОПЕК+.

Скокът на цените на руския петрол нанесе удар върху усилията на Запада да ограничи енергийните приходи на Москва, тъй като през август почти всички морски потоци от руски суров петрол останаха без западна застраховка – доказателство, че международните санкции се заобикалят, посочва изданието.

Въпреки че приходите на Москва от продажби на нефт и газ спаднаха с 46% на годишна база през януари до 426 млрд. рубли (4,6 млрд. долара) след първото налагане на ценовия таван, оттогава те са се увеличили драстично. По последни данни на руското Министерство на финансите приходите от нефт и газ в страната възлизат на 1,635 трлн. рубли (17,6 млрд. долара) през октомври, което е повече от два пъти повече на месечна база и с повече от една четвърт повече спрямо октомври 2022 г.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар