Forbes: Дания си даде музейните танкове да обучи украинските военни

Forbes: Дания си даде музейните танкове да обучи украинските военни

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

За да обучават украинските войски, датските военни е трябвало да заемат танкове Leopard 1 от три музея, пише американското списание Forbes.

Едно е да обещаеш един куп излишни танкове на украинските военни. Съвсем друго е да приведеш старите танкове в изправност и да обучиш екипажи, които да ги управляват, особено след като танковете са били на склад в продължение на 19 години.Датското правителство научи този урок по трудния начин, след като през февруари коалицията от Дания, Германия и Нидерландия, а по-късно и Белгия, обяви, че ще дари на Украйна първоначално около стотина танка Leopard 1A5 от 80-те години на миналия век. През следващите шест месеца обещанието нарастна до 178 танка.


Това са много танкове: на брой за пет батальона. И тъй като всеки Leopard има екипаж от четирима души, те се нуждаят от много танкисти. Обучението на близо хиляда танкисти изискваше от Дания и Германия да положат големи усилия. Наложи се да се потърси помощта на няколко музея.

Тъй като коалицията досега е доставил само 10 Leopard 1A5, обучението продължава и може да продължи до 2024 г., тъй като съюзниците на Киев изпълняват обещанието си за танковете и обучават всички резервни екипажи, от които се нуждаят украинските въоръжени сили.

Датската армия е последният оператор на Leopard 1A5. Тя пенсионира последния си Leopard 1 през 2005 г., като в крайна сметка замени типа с по-тежкия Leopard 2. В единствената бронирана част на датската армия – Ютландския драгунски полк – все още има застаряващи членове на екипажа на Leopard 1A5.

Тези нахъсани датски ветерани формираха тренировъчния състав и подсилени от някои пенсионирани датски танкисти, които доброволно се върнаха на държавна служба, се установиха на полигона Клиетц западно от Берлин. Към тях се присъединяват германски инструктори, които имат опит с инженерните машини на германската армия, които имат същото шаси като Leopard 1.

Украинските стажанти започнаха да пристигат през май. Според съобщение на датската армия датчаните са поели отговорността за първата фаза от обучението им – основните неща.

Германците поемат втората фаза. Преводачи и изпълнители от германската промишленост подпомагат и двете фази.

Затова коалицията поиска помощ … от датските музеи. Очевидно малкото танкове Leopard 1A5, изложени в музеите, са в по-добро състояние, отколкото близо 100-те в складовете. Три музея предоставиха на коалицията шест изправни танка, „за да може обучението на украинците да започне незабавно“, са заявили датските военни.

Със съкращения

Източник: Фокус


Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар