Foreign Policy: Ако Тръмп спечели, Америка може да заприлича на България

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
Корумпираната и превзета държава, която България представлява, може да е своеобразен предварителен преглед на това, в което евентуално преизбиране на Доналд Тръмп ще превърне Съединените щати. Това пише авторитетното издание „Форин полиси“ (Foreign Policy) в обширен материал за приликите между случващото се у нас и в САЩ.

Авторът е американска журналистка Ашира Морис, която живее в София. Тя подробно представя на читателите на списанието ситуацията около протестите в София от последните месеци – сблъсъкът край „Летния Сарай“ на Ахмед Доган на недостъпен за гражданите плаж в парк „Росенец“, искането на две трети от хората кабинетът да подаде оставка и отговорът на премиера, че ще остане на власт до изборите.

“Силната независима преса е друга основа на здраво гражданско общество. В България крахът на свободата на медиите беше прекъснат, но не и дефиниран от насилие. Вместо това финансовият стрес, изправен пред новинарските издания по света, помогна да се концентрира голяма част от собствеността на медиите в страната в ръцете на един-единствен човек: Делян Пеевски, когото „Репортери без граници “ нарекоха „най-прословутото въплъщение“ на тайното споразумение между медиите, политиците и олигарсите .
(…) Разследващите журналисти са принудени да напуснат работните си места или са изправени пред клеветнически кампании от медиите, собственост на Пеевски, докато други журналисти се изправят срещу универсалния проблем с неплащащите или нископлатените работни места. Свободата на печата в България е спаднала през последното десетилетие и сега е класирана на 111-то място в света от “Репортери без граници”, далеч по-лошо от другите страни-членки на ЕС.
Ако настоящата загадка на България илюстрира рисковете, пред които са изправени САЩ, настоящите протести също са поучителни. Да, призивът за митинг е Борисов да подаде оставка. Но движението е нещо повече от извеждане на един човек от политическия пост. Става въпрос за системата”, се посочва в статията.

„Борисов е на власт през повечето от изминалото десетилетие и е управлявал държавата в интерес на близкия си приятелски кръг, а не на обществото. През миналата година България беше определена за най-корумпираната държава в ЕС според „Трансперънси интернешънъл“. (…) На българите им е писнало от съдебна система, която не разследва корупцията, от унищожени свободни медии и от институции, които се подчиняват на управляващата партия, а не на закона“, пише в материала.

„Сегашната криза показва дълготрайните последици от управление, което угажда на няколко бизнесмени с близки връзки до управляващата партия“, отбелязва Морис, по думите на която „на хартия България е демокрация“, но членството ѝ в ЕС е белязано предимно от усвояване на средства, а не от контрол над върховенството на закона”, добавя авторката.

„Управлението в САЩ и в България вече има някои не твърде хубави общи черти. И Тръмп, и Бойко Борисов управляват със системи от фаворити, награждават с договори лица с лични връзки при малко мерки за отчетност. И при двамата разделението на властите е сринато“, преминава към сравнението авторът на статията. Проблемът не се изчерпва с характеристиките на лидерите, а лежи в системата, която поставя някои над закона.

„Аспекти от сегашната траектория на САЩ, където лидерите на здравни агенции са подигравани от Белия дом насред пандемията и където президентът открито нарича журналисти врагове на народа, могат да доведат до система също толкова корумпирана, колкото българската“, смята Морис. Тя коментира, че както у нас масовите протести със сигурност не биха позволили лесно продължаване на сегашния модел, така и в САЩ гражданското общество трябва да се опита да си върне държавата.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар