Foreign Policy: Украйна напълно може да загуби всичко

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Посещавайки фронта край Херсон на 19 юни, президентът Зеленски каза, че украинските военни ще продължат да се бият с Русия и „ще си връщат всичко, което е наше “ . Днес това е почти 20% от територията, според американското списание Foreign Policy. Вярно е, че изразът „близо до Херсон“ е преувеличение, доколкото фронтовата линия е на поне 30 км от столицата на региона.

„Засега тези цели са разбираеми, ала суровата и кървава реалност на бойните полета в Източна Украйна е, че колкото повече Киев се стреми към военна победа, толкова по-вероятно е да постигне пълно поражение.

Политиката на САЩ, водена от националния интерес, трябва да се промени, за да отрази тази реалност“, казват авторите на статията в изданието Foreign Policy – бившия член на Камарата на представителите на САЩ, кандидат за президент на демократите на изборите през 2020 г., понастоящем подполковник от резерва на американската армия Тулси Габард (Tulsi Gabbard) и старши научният сътрудник в мозъчния тръст Defense Priorities /„Приоритети на отбраната“/ в миналото подполковник от армията на САЩ Даниел Дейвис.

В самото начало на специалната операция Украйна и Западът бяха силно вдъхновени и окуражени от факта, че Русия не успя да превземе Киев и понесе значителни загуби, пишат авторите.

В подкрепа на Украйна САЩ и други западни страни организираха доставките на оръжие и боеприпаси.

Вярно е, че авторите излъгаха и тук, тъй като в началото на СВО Русия не е провеждала военна операция за превземане на Киев. Така че нямаше с какво да се „вдъхновяват и окуражават“, освен от това, че западните политици се оказаха силно подадтливи за думите на Арестович и Зеленски.

„Украйна приветства всяка помощ, но доставките са смесен пакет от модерни и остарели оръжия, западни и съветски. Редица системи изискват специално обучение, специална поддръжка и боеприпаси от различни калибри – понякога взаимно изключващи се. Освен това, за да пристигне всичко на място и да работи, е необходима мащабна и сложна логистика. Понастоящем тя практически не съществува.”

Украинските лидери смятат, че изпратените или обещани оръжия очевидно не са достатъчни. Това показва колко е трудно за украинската страна да устои на руския натиск на изток, да не говорим за повратния момент и победата.

Русия промени военната тактика. Огневата мощ е на преден план в битката за Донбас. Поради огромната разлика в огневата мощ Украйна търпи невъзстановими загуби: до 200 убити и 500 ранени дневно. Загубите във въоръжения и оборудване също са големи: основната част от оръжията е унищожена, цели категории боеприпаси са изчерпани. Никоя армия не може да устои успешно с такива загуби.

„Заместник-министърът на отбраната на САЩ Катлийн Хикс наскоро каза, че Пентагонът е „добре оборудван“ и може да подкрепя Украйна в продължение на пет, десет, дори двадесет години. Собственият ни значителен боен опит обаче ни кара да се съмняваме, че Украйна ще издържи дори пет до десет месеца – да не говорим за десетилетия, пишат Габард и Дейвис.

Докато все още има време, докато 80% от територията остава под контрола на Киев, САЩ трябва да променят политиката си, съветват тезизапознати с военното дело политици. Според тях е необходимо да се залага на дипломацията, а не на отслабването на Русия. Не трябва да се позволява на украинския конфликт да ескалира и да излезе извън границите на страната.

Жизненоважно е да се избегне рискът от пряка конфронтация между САЩ и Русия (или НАТО и Русия): глобалните последици от ядрена война биха били ужасни.

„Киев и Москва решават как и кога ще приключи конфликтът. Въпреки това, като помагат на Украйна с оръжие и друга подкрепа, САЩ поемат някои задължения. Свободата на действие е не само за Украйна, но и за САЩ и техните интереси не винаги съвпадат.“

Всяко уреждане ще засяга сложни въпроси – териториални отстъпки и неутралитетът на Украйна. Вариантите вече са неприятни, но ще станат още по-лоши, ако Русия победи на бойното поле и това със сигурност ще сложи край на битката за Донбас.

Прекратяването на огъня е в интерес на Украйна, Европа, Съединените щати и целия свят. На този кръстопът е наложително САЩ и Западът да вземат предвид реалното състояние на нещата на бойното поле, а не безразсъдно да се стремят към нещо непостижимо. Ако игнорираме реалността достатъчно дълго време, тогава Украйна може да загуби докрай – и да загуби съществуващите лостове за влияние”, обобщават авторите.

Нашият коментар: И са прави, но само в едно – че Украйна ще загуби напълно на бойното поле. Всички други приказки са съвети в сегашните условия да се спре СВО, като се направи опит да се наложи някакъв „Минск-3“ на Руската федерация, за да продължи изграждането на Украйна като държава, която е абсолютно враждебна на Русия на останалите 80 процента от територията.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар