FT: Пекин се готви да придобие „златни акции“ от водещи технологични корпорации

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Китайското правителство подготвя придобиването на „златни акции“ в местните подразделения на „Алибаба груп“ (Alibaba Group) и „Тенсент“ (Tencent), тъй като се стреми да придаде по-официален характер на надзора, който упражнява над най-могъщите технологични корпорации в страната, пише „Файненшъл таймс“, цитиран от Ройтерс и БТА.

В отговор на забавянето на растежа на икономиката на страната китайските власти постепенно смекчават политика си на сериозни глоби и санкции спрямо водещите технологични компании. Тези мерки доведоха до отдръпването на редица чуждестранни инвеститори от Китай.Управляващите в Пекин ограничават репресивните мерки спрямо технологичните фирми в страната и се ориентират към придобиването на малки дялове от тях, за да могат да ги контролират. Тези дяловe обикновено представляват 1 процент от собствеността на ключови подразделения на технологичните компании. Те приличат на „златните акции“, тъй като дават право на притежателя им да участва в приемането на определени решения, касаещи управлението на дадена фирма. Това дава възможност на управляващата Китайска комунистическа партия да контролира бизнес практиките на технологичните компании и най-вече съдържанието, което те създават за милиони потребители в Китай, отбелязва „Файненшъл таймс“.


Неотдавна властите в Пекин придобиха част от китайския конгломерат „БайтДенс“ (ByteDance), който управлява социалната мрежа „ТикТок“ (TikTok).

Източник/ци: gong.bg, dir.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар