FT: Хиляди тонове кафе и какао в ЕС са застрашени от унищожаване

FT: Хиляди тонове кафе и какао в ЕС са застрашени от унищожаване

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Стотици хиляди тонове кафе на зърна и какао, съхранявани в складовете на Европейския съюз, могат да бъдат унищожени съгласно приетия през юни закон на Общността за забрана на вноса на стоки, произведени чрез дърводобив и детски труд. Това съобщава вестник Financial Times.

„Производителите трябва да реализират тези запаси от кафе и какао в рамките на преходния период (до декември 2024 г.), в противен случай ще трябва да ги продадат извън ЕС или да ги унищожат“, заяви Памела Кук-Хамилтън, изпълнителен директор на Международния търговски център.

В складовете в Европа има около 200 хил. тона какао и 150 хил. тона кафе. Според Financial Times обаче все още няма ясни указания от Брюксел или от правителствата на държавите членки на ЕС, за тях, а това е необходимо, за да се предотврати унищожаването на запасите.

Междуконтиненталната борса, една от основните платформи за търговия с фючърси върху кафе и какао, изрази загриженост, че объркването на определението за съхранявани стоки ще „повлияе неблагоприятно на търговията с продукти и на отговорното и ефективно управление на риска“. Според експертите това може да доведе до смущения, които да засегнат „цялата верига на доставки от земеделския производител до потребителя“.

Според публикацията около 70% от какаото идва от Кот д’Ивоар и Гана. Най-големите производители на кафе са Бразилия, Виетнам, Колумбия и Индонезия.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар