Google изглежда се отказва от Pixelbook

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Изглежда Pixelbook Go ще е последният лаптоп на Google, след като компанията се отказа от следващия модел и разпусна екипа, работещ по него, пише The Verge, позовавайки се на източник, запознат с проекта.

Според източника устройството е било в напреднала фаза на разработка и се очаквало да бъде представено следващата година, но се е превърнало в една от жертвите на последните мерки за намаляване на разходите в Google, а членовете на екипа са пренасочени към други длъжности в компанията.Хардуерната стратегия на Google, особено по отношение на устройствата Pixel е да създава добри продукти, с които да демонстрира възможностите на софтуера си пред разработчици и производители. Компанията инвестира в смартфоните Pixel, за да покаже своя подход към Android. Вече има и собствен смарт часовник Pixel Watch, който ще излезе на пазара тази есен, а таблетът й се очаква догодина. По същия начин компанията се опитва да докаже на света какво могат устройствата Chromebook от висок клас.


За всичко това освен софтуерът обаче, е важен и хардуерът. От друга страна първият Chromebook Pixel и следващите модели Pixelbook бяха нишови устройства с високи цени, които така и не успяха да се наложат на пазара. Главният изпълнителен директор на Google Сундар Пичай заяви преди месеци, че възнамерява да забави наемането на специалисти и да съкрати част от проектите, за да консолидира инвестициите и да рационализира процесите, пренасочвайки ресурсите към области с по-висок приоритет.

Явно Pixelbook не е сред приоритетните продукти и ще се превърне в първата жертва на политиката на икономии на компанията.

Въпреки че в годините на пандемията Chromebook процъфтява, а продажбите нарастват с 275%, след нея пазарът се забавя и повечето анализатори прогнозират спад с цели 30%. Междувременно Google не е представяла нов лаптоп от почти 3 години. Възможно е след години компанията отново ще се върне към този проект, но за момента явно е осъзнала, че клиентите, към които той е насочен – ученици и училища, не биха плащали високите й цени.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар