Google обяви новия си изкуствен интелект за по-добър от ChatGPT

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Google официално показа своя езиков модел с изкуствен интелект, наречен Gemini. Компанията твърди, че той е по-мощен от GPT-4 на OpenAI. Според ИТ гигантът Gemini дори може да съперничи на хора на “експертно ниво” в тест за интелигентност.

Моделът, който главният изпълнителен директор Сундар Пичай представи за първи път по време на I/O конференцията на компанията през май, ще се предлага в три варианта: Nano, Pro и Ultra, като Ultra е най-способният и този, който може да изпревари GPT-4.

Фино настроена версия на Gemini Pro вече е интегрирана в чатбота Bard на Google“, гласи официална публикация в блога на компанията.

Ultra все още е подложен на “задълбочени проверки за доверие и безопасност” и “фина настройка“, но в крайна сметка ще бъде вграден и в Bard “в началото на следващата година“.

Около новия алгоритъм на Google все още има доста неизвестни.

Не знаем, например, точните му параметри или на какви данни е обучен. Това прави невъзможно сравнението с ChatGPT. В сферата на AI все още липсва общоприет модел за оценяване на интелигентността на моделите.


Gemini е “изначално мултимодален”, което означава, че може да “комбинира различни видове информация, включително текст, код, аудио, изображение и видео“, пише Google в блога си.

В поредица от видеоклипове Google показа възможностите на Gemini. Едно видео показва програма, която идентифицира правилно рисунка на синя патица. Отделно видео показва как AI чете отговорите на ученик на математически въпроси и обяснява защо ученикът е бил прав или не.

В последното си съобщение компанията твърди, че нейният модел Gemini Ultra е отбелязал 90 процента на теста MMLU, който “използва комбинация от 57 предмета като математика, физика, история, право, медицина и етика за тестване и на двете познание за света и способности за решаване на проблеми.” Това го прави “първият модел, който надминава човешките експерти” на теста. Хората на “експертно ниво” постигат само 89,8 процента. Според Google GPT-4 e получи само 86,4 процента на същия тест.


Gemini е преминал през “най-изчерпателните оценки на безопасността” от всички модели на AI, които компанията е изградила до момента, което може да обясни защо Google трябваше да отложи пускането на пазара.

Компанията също така каза, че няма да публикува броя на параметрите, тъй като това само “ще затрудни сравненията”.

Освен това Gemini Ultra все още не може да бъде изпробван. Заявленията на Google ще са недоказуеми поне до пролетта на 2024 г.

 

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар