Google: Програмиращите с Rust са два пъти по-продуктивни от тези с С++

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Google продължава да хвали програмният език Rust. ИТ гигантът разкрива, че разработчиците с него са два пъти по-продуктивни в сравнение с работещите на C++.

Езикът Rust е създаден през 2006 г. като личен проект на разработчик в Mozilla. Компанията зад браузъра става официален спонсор на проекта през 2009 г. 

В последствие Rust беше възприет от Amazon, Discord, Dropbox, Google, Meta и Microsoft. През декември 2022 г. той стана първият език, различен от C, който се поддържа при разработването на ядрото на Linux.

Ларс Бергстрьом, инженерен директор в Google, който работи върху Android, обяви ползите от мигрирането към Rust на конференция в Лондон.

Може би най-голямото доказателство за качествата на новия език са насоките, дадени от Белия дом. Държавните органи в САЩ са открили уязвимостите в сигурността на големи кодови бази. Те могат да доведат до пропуски в сигурността. Програмирането на Rust може до голяма степен да избегне тези проблеми и държавните агенции в САЩ препоръчват този език.

Още през септември 2022 г. техническият директор на Microsoft Azure Марк Русинович заяви, че софтуерните проекти, които може да са стартирани в C/C++, трябва да използват вместо това Rust.

Бергстрьом от своя страна допълни, че Google извършва подобна миграция, преминавайки от Java към Kotlin и че времето, необходимо за преквалифициране на разработчиците и в двата случая – от Java към Kotlin и от C++ към Rust – е сходно.

Инженерният директор в Google допълва, че повече от половината от неговите разработчици казват, че Rust е по-лесен за преглед. Освен това те са с висока увереност в безгрешността на кода си.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар