Google Maps вече ще показва и опция за най-екологичния маршрут (работи и в България)

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Google обяви, че разширява достъпа до новата функция в Google Maps, която позволява на потребителите да избират най-екологичния маршрут до целта си. Екосъобразният режим за навигация стартира миналата година в САЩ и Канада, а сега ще може да се използва в още 40 европейски държави, като добрата новина е, че България е в списъка. 

Представете си, че планирате еднодневна екскурзия до Крушунските водопади или посещение на Копривщица, което изисква няколко часа пътуване. За да изберете маршрута си, отваряте Google Maps, който предлага множество опции за навигация, включително пешеходни, велосипедни и маршрути с обществен транспорт. Предвид продължителността на пътуването, най-логичният вариант е да шофирате и веднага търсите най-бързия маршрут.Но какво би станало, ако имаше и друга възможност – маршрут, който ще ви отнеме девет минути повече, но ще спести почти 30% от очаквания разход на гориво?


Google Maps

Да, това вече е възможно благодарение на възможността за избор на екологични маршрути в Google Maps, която от днес се въвежда в близо 40 държави в Европа, включително България. Чрез опцията за най-екологичен маршрут потребителите могат да изберат вариант, оптимизиран за по-нисък разход на гориво, което помага за спестяването както на пари от гориво, така и за намаляване на въглеродните емисии, казват от Google.

От днес, освен че ще показва най-бързия маршрут, Google Maps ще показва и най-икономичния, в случай, че той не е и най-бързият. Само с няколко докосвания потребителите могат да видят относителната икономия на гориво и разликата във времето между двата маршрута и да изберат този, който е най-подходящ за тях.

Ако предпочитате винаги да избирате най-бързия маршрут, независимо от всичко, това също е възможно, като се регулират предпочитанията в Настройки.

Google Maps

Най-икономичният маршрут ще варира в зависимост от типа на двигателя на автомобила. Например дизеловите двигатели обикновено са по-ефективни при по-високи скорости от бензиновите или газовите двигатели, докато хибридните и електрическите превозни средства се представят по-добре при градско шофиране. Ето защо през следващите седмици шофьорите, използващи екологични маршрути в Европа, САЩ и Канада, могат да избират типа на двигателя си – бензинов или газов, дизелов, хибриден или електромобил (EV) – за да получат най-добрия маршрут и най-точните оценки на горивната или енергийната ефективност.

От въвеждането на функцията в САЩ, Канада и Германия вече е изчислено, че е помогнала за премахването на повече от половин милион метрични тона въглеродни емисии, което се равнява на премахването на 100 000 автомобила от пътя.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар