“Green Transition Forum 4.0”: Рецептата на д-р Петър Цанков за пробив в дълбоките технологии

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Д-р Петър Цанков, изпълнителен директор и съосновател на технологичната компания “ЛатисФлоу ЕйАй (LatticeFlow AI), изрази съжаление, че в момента България и Източна Европа не са част от екосистемата на дълбоките технологии. Не казвам, че се справяме зле, просто не участваме в тази икономика, заяви Цанков на дискусия “Конкуренция в икономиката на високите технологии: Необходимостта от наука на световно ниво” в рамките на най-успешния форум за зелена трансформация “Green Transition Forum 4.0: Новите перспективи пред Централна и Източна Европа (ЦИЕ)”. За четвърта поредна година форумът се организира от Dir.bg и 3Е News. Тридневното събитие започна на 26 юни в столичния Sofia Event Center и продължава до днес – 28 юни. В дискусиите участват над 165 лектори от 19 страни.

Според Цанков, предизвикателството за региона е свързано с недостига на научно-изследователски институти, което е причина за недостига на подобни компании. Ако искаме да постигнем големи резултати, трябва да инвестираме в най-добрите учени и най-напредналата наука и научни постижения, допълни Цанков.

Той посочи, че компаниите, работещи в този сегмент, са стартъпи, които се занимават с трудни, нови проблеми, свързани с технологии, като това, което ги обединява, са най-новите достижения на науката и разрешаването на нерешими преди това въпроси. По думите на Цанков това са компании, които много бързо постигат огромни обороти и печалби, но те са оправдани заради това, което правят.

Цанков разказа за своя път в дълбоките технологии, който стартира от науката, на която е посветил повече от десет години, преминава през участие в изграждането на една от първите системи за сигурност и безопасност при използването на изкуствения интелект и стига до създаването на две компании, като едната е придобита от PwC, а втората е станала най-добрата фирма през 2020 г. в Швейцария и тя е за изкуствен интелект и в момента е в класацията за най-иновативни компании.

Сред основните предизвикателства в работата в тази област е дезинформацията и фалшификацията и именно върху това компанията работи, като на базата на научни изследвания са създадени първите платформи за установяване на фалшива информация. Компанията участва и в по-широки инициативи, включително и с американската армия.

Рецептата за създаване на компании в сегмента “Дълбоки технологии” е първо – напреднала наука, след това създаване на компания, коментира Петър Цанков и допълни, че и други високотехнологични екосистеми функционират по същия начин.

Най-голямата и значима конференция за Зелената сделка “Green Transition Forum 4.0: Новите перспективи пред Централна и Източна Европа (ЦИЕ)” е организирана от Dir.bg и 3Е-news. Форумът се провежда от 26 до 28 юни. На конферентните сцени в Sofia Event Center излизат представители на над 18 държави, като общо над 2500 участници, от които над 750 топ мениджъри, провеждат ключовия разговор за утрешния свят.

Събитието е организирано от Dir.bg и 3Е-news в партньорство с ACT Commodities, ПроКредит Банк, Visa, European Investment Bank, Електрохолд, Yettel, Артекс Инженеринг АД, ОББ, Аурубис България, Главболгарстрой Холдинг, Българска Фондова Борса, УниКредит Булбанк, Българска банка за развитие, Геотехмин, Енергео, МЕТ Енерджи Трейдинг България, Дънди Прешъс Металс, Фонд ФЛАГ, ICGB, The Oil and Gas Employers” Federation, Електроенергиен Системен Оператор, Булгартрансгаз, Фонд на фондовете, Български Енергиен Холдинг ЕАД, АЕЦ Козлодуй, Westinghouse, Филип Морис България, БМФ Порт Бургас АД, Информационно обслужване, Българска асоциация “Природен газ”, REIB , PCONTRADE, Омега Пауър Груп, PHOTOMATE, OMV Petrom, Българска асоциация по рециклиране, TTS (Transport Trade Services) S.A, Morningside Hill, CWP Global, DEVIN, Smart Energy Trade.

Green Transition 2024 се осъществява с медийната подкрепа на БНТ, БТА, БНР, bTV Media Group, Дарик Радио, Darik Business Review, Euroactive, Economic.bg, ESGnews.bg и The Recursive.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар