Huawei няма да използва услугите на Google, дори забраната да падне. Или напротив?

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Huawei вече излезе от режим на изчакване и реши все пак да лансира смартфоните си и на европейския пазар, независимо че са лишени от най-ценното на платформата Android – услугите и приложенията на Google. Вместо тях китайците използват своя пакет Huawei Mobile Services, а въпросът е дали това ще остане така и занапред, дори проблемите между САЩ и Китай да бъдат разрешени.

Интервю в австрийския Der Standard с Фред Уангфей, мениджър за страната на Huawei, хвърли бомбата, че дори забраната на САЩ американски компании да работят с Huawei да отпадне, бъдещите им смартфони няма да се върнат към услугите на Google, а ще продължат да използват споменатите по-горе HMS. 

Причината за това е, че няма гаранция, че подобни санкции няма да бъдат наложени и в бъдеще и Huawei със сигурност би искала да не бъде зависима от политиката на САЩ.

Малко след публикуване на интервюто обаче се появи противоложната позиция, официално от компанията. В нея се посочва, че “първият избор” на Huawei е отворената Android екосистема, включително Google Mobile Services. Китайският производител отбелязва, че тъкмо с тяхна помощ е успял да се превърне в номер две по продажби в света.

Информацията беше потвърдена за nixanbal.com и от българския офис на Huawei.

Така че на този етап Huawei по-скоро не зачерква Google Mobile Services от бъдещето на устройствата си и изглежда сякаш евентуално споразумение между САЩ и Китай би върнало пакета с най-популярните услуги и приложения в смартфоните на компанията. Нещата обаче са много динамични и можем да очакваме всякакви изненади. Защото в момента Huawei хвърля неимоверни усилия и колосални бюджети за разработчици, за да изгради своя екосистема от услуги и приложения върху свободната за ползване версия на Android. И ако тези усилия се окажат достатъчно успешни, то компанията едва ли би се замислила сериозно за връщане към Google, дори това да е опция.

Да не забравяме и собствената платформа на китайците – HarmonyOS, която на този етап изглежда твърде сурова и неподготвена да изземе ролята на Android при смартфоните, но в близко бъдеще пакетът Huawei Mobile Services може да си намери ново място върху нея.

Източник: nixanbal.com

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар