IDC: Q4 2023 е най-лошият сезон за пазара на персонални компютри от 2006 г. насам

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Анализаторите на IDC вече обобщиха предварителните резултати от четвъртото тримесечие и цялата 2023 г. за пазара на персонални компютри, като отбелязаха наличието на няколко противоречиви тенденции. От една страна, доставките на персонални компютри през последното тримесечие са спаднали с 2,7% на годишна база до 67,1 млн. броя, което е най-лошият сезонен резултат от четвъртото тримесечие на 2006 г. насам. От друга страна, тези резултати всъщност бяха по-добри от очакваното. IDC очаква пазарът на персонални компютри да нарасне през тази година.

Миналото тримесечие беше осмият пореден период на спад на доставките на персонални компютри на годишна база. Това беше и най-лошото четвърто тримесечие от 2006 г. насам. По отношение на предварителните резултати за цялата година се очакваше доставките на персонални компютри в количествено изражение да намалеят с 13,9% до 259,9 млн. единици. Предходната година спадът в доставките на персонални компютри беше по-изразен и достигна 16,5 процента. Подобна динамика се обяснява със значителните запаси от компютри, създадени по време на пандемията, като необходимостта от тяхното обновяване ще настъпи по-късно.

По данни на IDC персоналните компютри са категорията сред високотехнологичните продукти, която е преживяла най-резки възходи и спадове през предходните четири години. През 2024 г. търсенето на персонални компютри ще нарасне в търговския сегмент поради края на жизнения цикъл на Windows 10, известно съживяване ще осигурят новите процесори с поддръжка на функции за ускоряване на изкуствения интелект, въпреки че геймърският сегмент не бива да се отписва в това отношение, както са убедени експертите на IDC.

Ако разгледаме динамиката на пазара на персонални компютри от гледна точка на участниците за четвъртото тримесечие на миналата година, Lenovo успя да запази лидерския си статут и да увеличи дела си в годишно сравнение от 22,5% на 24%, а обемът на доставките се увеличи с 3,9 процента. HP Inc. зае второто място, като делът му нарасна от 19,2% на 20,8%, а доставките се увеличиха с 5,4 процента.

Останалите трима членове на първата петица на производителите на персонални компютри не успяха да увеличат доставките през последното тримесечие. Dell, заемащ трето място, отбеляза спад от 8,2 %, Apple – от 18,4 %, а Asustek, заемащ пето място, отбеляза спад на доставките от 11,9 %. Всички останали производители на персонални компютри, на които се падат 25,7% или по-малко, намалиха доставките си с 2,4%. Като цяло световният пазар на персонални компютри се е свил с 2,7% на годишна база до 67,1 млн. единици през четвъртото тримесечие.

Динамиката на доставките на персонални компютри от всички участници на пазара за годината беше отрицателна и макар производителите, контролиращи не повече от 26,6% от пазара, да се ограничиха до 13,6% спад, някои от лидерите паднаха под това ниво. Lenovo на първо място се представи малко по-добре с 13,2% спад и 22,7% пазарен дял, докато HP Inc. на второ място с 20,4% дял и 4,3% спад на доставките устоя на спада най-добре от всички. На трето място се класира Dell Technologies с 15,4% дял и 19,6% спад в доставките, но най-силно загубила е Apple с 22,4% спад, въпреки че все още държи 8,4% от пазара и четвърто място. Asustek на пето място загуби 18,1% от доставките и запази 6,5% от пазара. Общите доставки на персонални компютри през миналата година са намалели общо с 13,9% до 259,5 млн. единици, въз основа на статистиката на IDC.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар