Intel предизвиква конкурентите си с нови чипове за изкуствен интелект

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Американският производител на електронни чипове Intel предизвика своите конкуренти Nvidia, AMD и Qualcomm, като представи на изложение в Тайван чипове и технологии, водещи в революцията на изкуствения интелект, предаде Франс прес.

От десетилетия Intel доминира на пазара за полупроводници, които се използват за всякакви цели – от захранване на лаптопи до центрове за данни. През последните години обаче нейните конкуренти, особено Nvidia, поеха водещата роля при процесорите, предназначени за сферата на изкуствения интелект.

В реч на технологичното изложение Computex в Тайван, главният изпълнителен директор на Intel Пат Гелсингер представи най-новите сървърни процесори Xeon 6 и разкри повече информация за следващото поколение чипове Lunar Lake за персонални компютри с изкуствени интелект.

“Изкуственият интелект води един от най-значимите периоди на иновации, които индустрията някога е виждала”, допълни Гелсингер.

“Магията на силиция отново дава възможност за експоненциален напредък в изчислителната техника, който ще разшири границите на човешкия потенциал и ще захранва глобалната икономика за години напред”, каза още главният изпълнителен директор на компанията.

Той представи най-новите продукти на Intel, които според него предлагат възможно най-добрата комбинация от производителност, енергийна ефективност и достъпност.

Изказването на Гелсингер последва това на Дженсън Хуанг, главен изпълнителен директор на Nvidia, Лиза Су главен изпълнителен директор на AMD и Криштиану Амон, президент и главен изпълнителен директор на Qualcomm, които са въвлечени в разгорещена конкуренция за създаване на най-добрите продукти, предназначени за програми с изкуствения интелект.

Microsoft също наскоро представи своите компютри Copilot, които ще интегрират функции за изкуствен интелект в своята операционна система Windows.

Тези компютри ще се предлагат и от някои от най-големите световни производители, включително Dell, HP, Samsung и Lenovo, и ще имат функции за изкуствен интелект, интегрирани в устройството.

Компютрите с изкуствен интелект трябва да представляват 80 на сто от пазара на компютри до 2028 г., заявяват от Intel въз основа на проучвания на Boston Consulting Group – BCG.

Изложението Computex е основното годишно технологично събитие в Тайван, чиито авангардни фабрики за полупроводници са от решаващо значение за много технологични продукти.

Intel обяви още, че цените на графичните ускорители за програми с изкуствен интелект Gaudi 2 и Gaudi 3 са по-ниски от тези на конкурентните чипове, предаде Си Ен Би Си.

Клиентите търсят високопроизводителни, рентабилни обучения и решения, базирани на генеративен изкуствен интелект. И те започнаха да се обръщат към алтернативи като Gaudi, каза още главният изпълнителен директор на Intel.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар