iPhone 15 на Apple се оказа по-трудно за ремонт в домашни условия

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

От една страна, през юни тази година Apple включи семейството смартфони iPhone 14 в програмата си за ремонтиране в домашни условия и вече предлага оригинални резервни части за всички. От друга, отварянето на iPhone 15 Pro Max и други смартфони на Apple от последно поколение показа, че инсталирането на нови компоненти след ремонт не е толкова лесно, колкото преди.

Специалистите на iFixit получиха достъп до търговските екземпляри на смартфоните на Apple от най-новата линия iPhone 15 и установиха, че при по-скъпите модели – iPhone 15 Pro и iPhone 15 Pro Max, достъпът до основната част от вътрешните компоненти се осъществява чрез отделяне на дисплея, докато при по-евтините представители на семейството – iPhone 15 и iPhone 15 Plus, това изисква отделяне на задното стъкло от рамката.Всъщност в случая с двата по-мощни модела това увеличава риска от повреда на дисплея при извършване на ремонт, дори ако става дума за подмяна на батерията. Дисплеят трябва да бъде отделен след нагряване, а това увеличава риска от съпътстващи повреди на неговите свързващи елементи.


Покрай това експертите на iFixit установиха, че във вътрешността на iPhone 15 Pro наистина се намира 5G модем Qualcomm Snapdragon X70, който използва интелигентни алгоритми за оптимизиране на скоростта на трансфер на данни. Както показаха първите тестове, този модем е в състояние да осигури увеличение на скоростта на трансфер на данни с до 24% в сравнение с iPhone 14 Pro. Потвърдена е и по-голяма батерия с капацитет 4422 mAh.

В композиционно отношение семейството на iPhone 15, както обобщават експертите на iFixit, е станал по-удобно за ремонт, но Apple все още усложнява процедурата за самостоятелна подмяна на компонентите, тъй като те изискват калибриране и валидиране на софтуера.

В частност, дори чрез подмяна на много компоненти между два идентични екземпляра на iPhone 15 Pro Max, например, не можете да получите работещо устройство веднага без усилия и намеса от страна на екипа за техническа поддръжка на Apple. По тази причина размяната на дисплеи с прехвърлянето им между два идентични iPhone 15 Pro Max води до частична загуба на функционалност. Същата технология за идентификация на лицето например спира да работи, както и автоматичното регулиране на яркостта на дисплея. Смяната на батерията или основната камера ви позволява да работите без ограничения, но постоянно се появява предупреждение за наличието на “подозрителни” компоненти.

Лидарът, селфи камерата и свързаните с тях сензори след подмяна изобщо не работят. Не предизвиква проблеми замяната на високоговорителите и вибрационния мотор, както и на USB-C порта със съседни компоненти, показват тестовете на специалистите.

Системата за безжично зареждане след подмяна също не работи без допълнителни манипулации с участието на техническата поддръжка на Apple. Като цяло експертите на iFixit оценяват ремонтопригодността на линията смартфони iPhone 15 на четири точки от десет, но това е при отчитане на перспективата за оригинални резервни части за самостоятелна подмяна и придружаващите ги сервизни инструкции.

Между другото, семейството iPhone 14 в светлината на последните открития по скалата на iFixit също се смъкна от седем на четири точки, така че в случая със смартфоните от серията iPhone 15 няма нужда да се говори за някакъв значителен напредък или влошаване на ремонтопригодността спрямо предшествениците.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар