Пенсионер Бедност

JPMorgan: Подгответе се за икономически ураган

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Джейми Даймън не е метеоролог, но като главен изпълнителен директор на американската инвестиционна банка JPMorgan Chase прогнозира икономически “ураган” , причинен от войната в Украйна, нарастващия инфлационен натиск и повишаването на лихвите от Федералния резерв, предава CNN.

“В момента е все още слънчево, нещата вървят добре. Всички си мислят, че Фед може да се справи.”, казва Даймън на конференция в Бърнщайн, но добавя, че „Ураганът ни очаква и се приближава към нас“.

„Просто не знаем дали е незначителен или е ураганът “Санди”. По-добре се подгответе.“, казва Даймън, добавяйки, че JPMorgan Chase се подготвя за „неблагоприятна среда“ и „лоши резултати“.

Даймън казва, че икономиката на САЩ е “изкривена” от инфлацията. Той също така е притеснен, че Фед започва да отпуска портфейла си с облигации, процес, известен като „количествено затягане“, като в същото време повишава лихвените проценти.

Това е нещо, за което пазарът не е подготвен, казва Даймън, добавяйки, че хората ще “пишат за това в учебниците по история в продължение на 50 години”.

Фед обаче се намира в затруднено положение. Даймън посочва, че централната банка трябва да повиши лихвите поради нарастващите цени на жилищата и инфлационния натиск. Той подчерта, че все още смята, че банковата система на САЩ е в “страхотна форма” и може да издържи на тези предизвикателства.

Даймън добави също, че JPMorgan Chase ще направи всичко възможно, за да привлече таланти, за да остане на върха на финансовия свят. Главният изпълнителен директор твърди, че банката е готова да плаща добре, за да задържи най-добрите си работници.

По-предпазливите прогнози на Даймън идват само няколко дни, след като изпълнителният директор направи по-оптимистичен коментар за това какво следва за пазарите и икономиката.

На среща с анализатори в края на май, Даймън казва, че са надвиснали “големи буреносни облаци” на хоризонта за икономиката, но изрази надежда, че те могат да се “разсеят”.

„Ако беше ураган, щях да ви го кажа“, са негови думи на срещата на анализаторите. Изпълнителният директор добави, че настоящите условия не са като „цунамито“, с което банките се сблъскаха през 2007 и 2008 г., когато ипотечният пазар се сгромоляса и няколко големи финансови институции се сринаха.

Въпреки че все още не се предсказва предсказва цунами, ураганът е достатъчно плашещ и със сигурност по-опасен от обикновената буря.

Даймън също се тревожи за конфликта в Украйна и въздействието, което той ще има върху цените на петрола, прогнозирайки в сряда, че е възможно цените на суровия петрол в крайна сметка да скочат до 150 до 175 долара за барел.

“Войните са ужасяващи, разрушителни и имат непредвидени последици”, добави той и прогнозира, че този конфликт ще продължи да вълнува пазарите на суровини по света, оказвайки влияние върху цените на петрола, газа и пшеницата.

Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар