Le Monde: В България протестите срещу „мафиотската диктатура“ не спират

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

В продължение на близо три месеца „Великото народно въстание“ срещу корупцията иска оставката на премиера Бойко Борисов.

Млади студенти, развяващи европейски знамена, мобилизирани юристи срещу корупцията, майки, които искат повече социална помощ за децата си с увреждания, православен свещеник извън границите на своята църква, понякога социалисти или крайнодесни активисти, съобщава авторитетната френска медия Le Monde.

Всяка вечер в продължение на близо три месеца е сценарият е един и същ, но никога напълно идентичен, който се състои в “триъгълника на властта”, кръстовището, наречено по този начин, тъй като концентрира в сърцето на София седалището на правителството, президентството и парламента.

 Няколко хиляди се очакват в петък, 16 октомврикогато е стотният протестен ден,  и когато ще се проведе Велико народно въстание 5. Протестиращите идват да извикат “Оставка, оставка” пред тези сгради, обръщайки се към министър-председателя, Бойко Борисов и всемогъщия главен прокурор Иван Гешев.

„В момента живеем под диктатурата на мафията“, уверява Арман Бабикян, един от тримата членове на Отровното трио, организационния комитет на протестите, който включва освен журналистът и виден адвокат и известен скулптор. Всички са обединени в отхвърлянето на Борисов, 61-годишен бивш пожарникар и бодигард, който управлява България почти непрекъснато от 2009 г. насам.

„Няколко души завзеха властта и крадат европейски средства за тях. Разпределят ги на своите приятели с помощта на главния прокурор ”, осъжда този 53-годишен активист, като всяка вечер излиза на протест. „Показваме на хората, че не трябва да се страхуват“, добави адвокатът Николай Хаджигенов.

Протестите избухнаха това лято след два случая, които хвърлиха ярка светлина върху мащаба на проблема в страната със 7 милиона души, която е едновременно най-бедната и корумпирана в Европейския съюз, според НПО Transparency International.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар