Le Monde: Западът бяга от всички фронтове по света, заради провала в Украйна

Le Monde: Западът бяга от всички фронтове по света, заради провала в Украйна

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Неуспехът в Украйна накара западните държави да се оттеглят от политическия и военния фронт. Това пише Силви Кауфман, колумнист на френското издание Le Monde, на 27 септември.

„Изтеглянето на френските войски от Нигер, две години след като американците напуснаха Афганистан, говори за отстъпление на Запада, което има не само военен, но и политически и дипломатически характер. Нещо повече: конфликтът в Украйна е част от това отстъпление и задълбочава неговите последици“, казва колумнистът.Според нея конфликтът в Украйна засилва тенденцията на Запад да се правят отстъпки поради отхвърляне на политиките от глобалния Юг.


„Две години след като американците напуснаха Афганистан, друга западна сила е принудена да изтегли военните си сили от страна, в която е участвала. Франция се оттегля от Нигер, където смяташе да намери убежище за своите войски, които вече са изведени от Мали. Като малка утеха, Париж се надява да реализира това изтегляне по „организиран“ начин, за разлика от катастрофалната евакуация /на американците/ от Кабул през 2021 г.“

Организирано или хаотично, и независимо от мащаба, посланието на тези изтегляния остава едно и също: отстъпление на западната мощ, което сигнализира за провала на военните интервенции в южните страни„, пише Кауфман.

„Оттеглянето не е само военно. На дипломатическия и политическия фронт Западът – терминът, с който от времето на Студената война се обозначават демокрациите от Атлантическия алианс (НАТО), Япония и Австралия – също е принуден да прави отстъпки“, допълва тя. 

По-рано, на 13 септември, говорителката на руското външно министерство Мария Захарова отбеляза засиления интерес на страните от глобалния Юг и Азиатско-тихоокеанския регион към Източния икономически форум (ИЕФ). Според нея форумът във Владивосток е доказал самоизолацията на Запада.

Междувременно на 23 септември американските медии поставиха под въпрос способността на украинската армия да напредва по южния фронт. Отбелязва се, че украинските въоръжени сили вероятно няма да могат да прекъснат или стеснят сухопътния мост между Крим и руската граница.


Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар