Meta предупреждава за кражба на акаунти чрез ChatGPT

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Meta планира да въведе нови “работни акаунти” за бизнеса, за да се предпази от хакерски атаки, тъй като навлизането на ChatGPT и други генеративни изкуствени интелекти предизвика голям скок на измамите. В изявлението на компанията се казва, че само от март 2023 г. насам нейните специалисти са открили десет вида зловреден софтуер, използващи ChatGPT и различни инструменти за хакване на онлайн акаунти, и че тя е блокирала над 1000 злонамерени връзки в своята платформа.

Според Meta измамите често включват мобилни приложения или разширения за браузъри, които се представят за инструменти на ChatGPT. В някои случаи тези инструменти предлагат някои функции на изкуствения интелект, но истинската им цел е да откраднат идентификационните данни на потребителите.Meta отбеляза, че хората, които управляват фирми във Facebook, или по друг начин използват платформата за работа, са конкретни мишени. Измамниците често се обръщат към личните акаунти на потребителите, за да получат достъп до свързана с тях бизнес страница или рекламен акаунт, който вероятно има свързана кредитна карта.


За да се пребори с това, Meta планира да въведе нов тип акаунт за фирми, наречен “Meta Work”. Тези акаунти ще позволяват на потребителите да имат достъп до инструментите на Facebook Business Manager без личен Facebook акаунт. “Това ще помогне за подобряване на сигурността на бизнес акаунтите в случаите, когато нападателите започват с компрометиране на личен акаунт” – се казва в изявление на компанията. Meta заяви още, че ще започне ограничено тестване на новите бизнес акаунти през тази година и ще го разшири с течение на времето.

Специалистите на компанията не са първите, които предупреждават за фалшиви инструменти на ChatGPT, водещи до хакване на акаунти. През март експертите на Guardio откриха разширение за Chrome, представящо се за софтуер ChatGPT, което доведе до хакване на редица акаунти във Facebook.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар