Microsoft и OpenAI правят суперкомпютър с AI за 100 милиарда долара

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Microsoft и OpenAI планират създаването на революционен суперкомпютър, който използва милиони специализирани сървърни чипове и има прогнозирана цена от 100 милиарда долара, съобщи The Information.

Проектът “Stargate” е съставен от 5 фази, като той цели изграждането на революционен суперкомпютър в САЩ, който ще захранва изкуствен интелект от ново поколение.

Microsoft, която вече е отделила повече от 13 милиарда долара за OpenAI, вероятно ще осигури финансиране за Stargate, според доклада. Понастоящем OpenAI използва центрове за данни на Microsoft, за да захранва своята генеративна AI система ChatGPT в замяна на това, че Microsoft има изключителни права да препродава технологията на OpenAI на собствените си клиенти.

Вътрешни лица от Microsoft казаха пред Business Insider по-рано този месец, че стратегията на компанията все повече се фокусира върху работата й с OpenAI, което накара някои да се притесняват, че Microsoft по същество се превръща в ИТ отдел за стартъпа.

Суперкомпютърът може да бъде 100 пъти по-скъп от най-големите центрове за данни, които работят в момента, според доклада. Проектът сигнализира за огромната сума пари, която вероятно ще бъде налята в индустрията, тъй като изкуственият интелект продължава да се развива през следващите години.

Участието на Microsoft в проекта обаче зависи от това OpenAI да изпълни обещанието си да повиши възможностите на своя AI, каза източник пред изданието.

Търсенето на необходимите сървърни чипове е основният фактор, който е причина високата цена на Stargate, според доклада. Намирането на достатъчно енергийни източници за захранване на проекта също може да представлява предизвикателство и двете компании са говорили за евентуално използване на алтернативни източници на енергия. Разглежда се и вариант за изграждането на малка АЕЦ.

Хора, запознати с проекта, казаха на The Information, че Microsoft трябва да разбере как да постави повече графични процесори в един шкаф, отколкото в момента, за да повиши производителността на чиповете. Компанията също трябва да намери начин да предотврати прегряването на чиповете, според доклада.

Не е ясно къде ще се намира Stargate или дали ще бъде построен само в един център за данни или в няколко близки центъра, съобщава The Information.

Създаването на толкова мощен център, който за захранва суперкомпютър с изкуствен интелект може да трансформира технологията и да гарантира първото място на Microsoft и OpenAI в сектора.

 

 

 

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар