Microsoft обучава AI, като “изсмуквал” вода по време на суша

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Центровете за данни на Microsoft в Уест Де Мойн, Айова, са погълнали огромни количества вода миналата година, съобщава Асошиейтед прес. Те са имали нужда от мощно охлаждане, защото OpenAI е обучавала ChatGPT-4. Най-способният публично достъпен голям езиков модел е дело на финансирана от Microsoft компания. Едва сега става ясно, че използването на огромни количества вода е станало в разгара на голяма суша.

Това е рецепта за катастрофа. ChatGPT не е необходимост за човешкия живот и въпреки това ние буквално вземаме вода, за да нахраним компютър“, казва организаторът от местно НПО Джейк Гроуб пред Futurism.Преди бума на изкуствения интелект сухите места като Аризона вече бяха изправени пред напрежение, заради нуждата от вода за центровете за данни. Измененията в климата и необходимостта от много по-големи количества вода са изправили пред катастрофа и места, далеч от пустинята, като щата Айова.


Microsoft увеличи потреблението на вода в световен мащаб с колосалните 34 процента – до почти 1,7 милиарда галона годишно.

Това е по-малко от Google, който използва 5,6 милиарда галона миналата година, 20-процентен скок. И в двата случая това се дължи на машинното обучение на AI.

AP съобщи, че Microsoft се нуждае от изумителните 11,5 милиона галона вода през юли миналата година в Западен Де Мойн за своите три центъра за данни точно преди да бъде извършено обучението по ChatGPT. По това време се смяташе, че градът е в необичайно сухи условия. Август цифрите надхвърлиха юлските с общо 13,4 милиона галона, според данни от Water Works на West Des Moines.

Резултатът е падане на качеството на питейната вода в Западен Де Мойн и затрудняването на земеделците в района.

Водата, изпомпвана в центровете за данни, често се изпарява след охлаждане на съоръженията. Остатъчното количество от нея е гъста и солена отпадъчна вода, която не става за пиене или напояване.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар