Microsoft планира да представи Copilot AI асистент на един милиард потребители на Windows 10

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

От края на октомври Microsoft започна да разпространява актуализация на Windows 11 23H2 заедно с асистента с изкуствен интелект Microsoft Copilot за всички потребители. Според портала Windows Central, който се позовава на свои източници, същият асистент с изкуствен интелект може да се появи като част от операционната система Windows 10 в рамките на една от следващите актуализации на операционната система.

Източниците на изданието твърдят, че основната причина за това решение на Microsoft е, че операционната система Windows 10 все още има значителен пазарен дял. В момента тя се използва от около 1 милиард души по целия свят. На свой ред броят на потребителите на Windows 11 е “само” 400 милиона души. Компанията вижда този допълнителен милиард като неизползван пазар за Copilot, така че добавянето на асистента към Windows 10 е очевидна следваща стъпка за софтуерния гигант.Освен това за Microsoft ще бъде по-лесно да убеди разработчиците на приложения да използват повече Copilot в своите продукти, тъй като потенциалната аудитория от потребители му, включително потребителите на Windows 11, е 1,4 милиарда души. Колкото повече потребители имат достъп до Copilot, толкова по-голям е стимулът за разработчиците да създават софтуер, който го интегрира.


Според Windows Central възможностите на Copilot за Windows 10 ще бъдат сходни с тези на AI асистента за Windows 11. Отбелязва се също, че Windows Copilot е само една от няколкото нови функции, които компанията планира да въведе в по-старата операционна система.

Тази промяна в тактиката на Microsoft е в рязък контраст със стратегията на Панос Панай, който наскоро напусна компанията, а преди това взе доста бързо решение да оттегли по-нататъшната поддръжка на Windows 10. Изданието съобщава също, че в Microsoft се обсъжда удължаване на поддръжката на Windows 10, която трябва да приключи през октомври 2025 г. Окончателното решение по този въпрос обаче все още не е взето.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар