Microsoft прави мощен AI за разузнавателните служби на САЩ

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Microsoft е създал масивен нов генеративен AI модел, който е напълно изключен от интернет. Проектът цели да предостави на американските разузнавателни агенции начин да анализират строго секретна информация, без да рискуват течове в световната мрежа.

Както съобщава Bloomberg, компанията твърди, че това е първият голям езиков модел (LLM) от този вид, който е напълно отделен от интернет, за разлика от други конкурентни, които до голяма степен разчитат на актуална информация, изкопана от различни места онлайн.

Новият AI на Microsoft е базиран на GPT-4 LLM на OpenAI. Според съобщенията той ще бъде достъпен за 10 000 правителствени служители и агенти.

Това е първият път, когато имаме изолирана версия – AI, който не е свързан с интернет – и е достъпна само от правителството на САЩ“, главният технологичен директор на Microsoft за стратегически мисии и технологии Уилям Чапел каза пред Bloomberg.

Преди националните агенции да могат да използват най-новия шпионски AI на Microsoft, разузнавателната общност първо ще трябва да го тества и акредитира.

Според Bloomberg, ЦРУ по-специално се интересува от използването на генеративни AI технологии, за синтезиране и обобщаване на данни и информация.

Има надпревара за вкарване на генеративен AI в разузнавателни данни“, каза помощник-директорът на ЦРУ за Центъра за транснационални и технологични мисии Шийтал Пател по време на конференция миналия месец. Страната, която първа използва технологията, ще спечели.

 

 

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар