Microsoft публикува обидна статия за починала звезда от НБА, писана от AI

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Бившият играч от НБА Брандън Хънтър почина неочаквано на 42-годишна възраст тази седмица. Новинарският портал MSN на Microsoft публикува генерирана от AI статия за звездата. Тя предизвика гнева на мнозина, защото обижда баскетболиста още в заглавието си и е пълна с невярна информация.

Брандън Хънтър безполезен на 42“, гласи статията. Текстът й продължава в същия дух.Според изкуствения интелект починалият Хънтър се “предал на 42“, след като е “участвал в 67 видео игри в своята кариера“.


В действителност Хънтър бе избран във втория кръг на драфта на НБА през 2003 г. от Бостън Селтикс. Там той изиграва общо 36 мача. След това той се мести в Шарлът Бобкетс, но не играе за тях, защото е разменен за Кейт Боганс и отива в Орландо Меджик. Там има 31 мача.

Така изкуственият интелект правилно изписва цифрата 67, но я описва погрешно. Хънтър има общо 67 мача в НБА, а не участия във видео игри.

Според AI-то Хънтър е направил кариерата си именно в Шарлът Бобкетс, където всъщност няма изигран нито един мач.

Това не е първият път, когато Microsoft – основен инвеститор в създателя на ChatGPT OpenAI – се излага с генерирано от AI съдържание в MSN.

Миналият месец изкуственият интелект публикува туристически гайд за Отава, Канада. Там като забележителност е изтъкната квартална хранителна банка за бедни.

Преди това имаше статии за видени русалки и дори за “Голямата стъпка”. Всички те в последствие бяха изтрити, след като читателите алармираха за фалшивото и подвеждащо съдържание.

През 2020 г. MSN уволни екипа от човешки журналисти, отговорни за проверката на съдържанието, публикувано на нейната платформа. В резултат на това гафовете на изкуствения интелект нараснаха значително.

Друга грешка, извършвана от алгоритмите на MSN е, че започват да вземат статии от все по-малки и съмнителни сайтове.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар