Mindscapes - психотерапия за хора, които не вярват в психотерапия

Mindscapes – психотерапия за хора, които не вярват в психотерапия

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Mindscapes е комбинация между психотерапия и арт терапия. Тя представлява безплатни общностни сесии с млади хора. „Целта е да ги вдъхновим и да им дадем вярата, че те сами могат да се справят с всякакви трудности“. Това раказва в новия епизод на подкаста „Trendy“ – Данислава Делчева от Reflektor, организация, която „говори социално, задава въпроси, търси решения и подрепя каузи“.

Според проучване на Reflektor – за младите хора до 30 години най-важни са следните теми като: „Кой съм аз“, „Какво е ценно в мен“, семейната среда, сравнението с другите, агресията и зависимостите, сексуалността, реалносттта, вакуума и душевния мързел, страха от неясното, бъдещето.Целта на Mindscapes е да адресира тези проблеми и да помогне на младите, които се лутат – да получат инструменти и механизми за тяхното решаване. Психотерапевтът Александра Алгафари, която също участва в инициативата, предлага психотелесна психотерапия, в която „ти трябва да преживееш нещо чрез тялото си, за да го осъзнаеш“.


Данислава Делчева разказва, че младите хора, които участват в сесиите най-често опитват да се справят с травматични събития и извънредни ситуации. Оказва се, че всеки трети млад човек е имал подобни епизоди, с които се налага да се пребори в психиката си на по-късен етап от живота. Според Делчева е важно хората да могат да се почувстват част от общност, където да споделят проблемите си. „Заради социалните мрежи и развлекателната индустрия, нещата стават много опасни за децата от ранна възраст“. Mindscapes предлага визуализации чрез поставена рамка, в която всеки може да допълва според собствените си мисли и емоции. Важното е, че по този начин младите хора имат пространство за споделяне и въобще възможност за изразяване, каквито са им липсвали. В процеса се включват и техники познати от изкуството – като рисуване тип „Джаксън Полък“ или фотография.

Чуйте аудиото!

Събеседникът в този подкаст Данислава Делчева разказва и за други свои социални каузи като например „Поезия пердута“, който цели да покаже на младежите „какво означава да имаш дух, да преодоляваш себе или да минаваш отвъд реалността, която тя ти предлага ограничения“. Средството е поезия на четирима изключителни поети – Константин Павлов, Екатерина Йосифова, Биньо Иванов и Георги Рупчев. Данислава цитира Константин Павлов, който пише „Лекомислено пропилях живота си. Нямах воля дори за престъпник“.

Друг проект на Данислава и Reflektor e „Why Green“ – насочен към зелените каузи и критичното мислене. Те отиват при деца, ученици, които задават най-скептичните си и критични въпроси свързани с околната среда и климатичните изменения. Събират 70 въпроса, които дават на учени и представители на „зелени“ НПО организации, които отговарят. Въпросите са тип „Ако стана веган, това ще помогне ли за опазването на природните ресурси“.

Всичко, което Reflektor прави е насочено към това да повдигне духа на младите хора, които да бъдат по осъзнати, мотивирани и подготвени за собствения си живот.

„Все повече говорим политически, преди да сме помислили социално. А преди да мислим социално, трябва да мислим индивидуално. И да се обръщаме към човека като човек, за да не изпадаме в клишета, заблуди или пропаганди“, казва Данислава Делчева.

Проектите Mindscapes и Поезия пердута се осъществяват с подкрепата на Национален фонд „Култура“.


Снимки: iStock by Getty Images/Колаж: Траяна Генчева

Последвайте ни в: Spotify – Google Podcasts – Apple Podcasts – Anchor – Pocket Casts – RadioPublic

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар