Mittelbayerische Zeitung: Украйна се намира в задушаващата хватка на олигарсите на САЩ

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

В президентската надпревара в Украйна трима главни кандидати се очертаха като лидери: действащият държавен глава Пьотр Порошенко, комикът Зеленски и бившият премиер Юлия Тимошенко, пише Mittelbayerische Zeitung.

Но всеки от тях по свой начин е свързан с украинската олигархия или лично участва в съмнителни машинации.

В същото време през последните пет години страната не успя да преодолее нито външнополитическата, нито вътрешнополитическата криза, констатира авторът на статията Улрих Крьокел.

На Владимир Зеленски му се получава да бъде президент, поне на сцената, пише Mittelbayerische Zeitung. На нея той не рядко се появява в ролята на истинския държавен глава, Пьотр Порошенко. Най-вече, публиката харесва „шоколадовите шеги“за сегашния президент. Избран на този пост през май 2014 г., той трябваше да изведе страната от най-дълбоката криза в нейната история, но след „сладките обещания“, не последваха дела, разказва авторът на статията Улрих Крьокел.

Зеленски иска да сложи край на неговото управление. В тази „наистина уморителна“избирателна надпревара той се представя в образа на „слуга на народа“ с чиста репутация, по аналогия с едноименния сериал, в който играе учител, който е станал президент.

Социолозите предричат на комика 25% от гласовете и на неговите опоненти, бившия премиер Юлия Тимошенко и Петро Порошенко, съответно 18,8% и 17,4%. В същото време във втория кръг Зеленски е категоричен фаворит със 70% срещу сегашния президент и с 60% срещу лидера на партията “Батькившчина”.

Но засега нищо не е решено, защото някои смятат Зеленски за марионетка на олигарха и медиен магнат Игор Коломойски, личен враг на Порошенко. Не е известно дали хората ще бъдат готови да гласуват за, както казват противниците на шоумена, “висящия на конци клоун”. В края на краищата ситуацията в страната е сериозна: на изток има “война със сепаратистите”, а отношенията с Русия са много напрегнати.

Кризата не е преодоляна и във вътрешната политика. Корупцията процъфтява. Икономиката все още не се е възстановила от финансовите сътресения през 2009 г. Освен това обществото продължава да се радикализира. В страната се извършват все повече и повече маршове на ултранационалисти, отбелязва Крьокел.

За повечето от проблемите хората обвиняват политическото ръководство, а именно Порошенко. Преди пет години той спечели изборите на първия тур, Западът възложи големи надежди на него, но през това време той угасна – и вече не му се получава да вдъхновява хората с изказванията си. Наскоро той трябваше да отговаря на обвинения в незаконни сделки с оръжие. Но още по-лошото е, че по време на президентския си мандат той не е изпълнил нито една от централните си задачи.

Порошенко често припомня, че по негово време влезе в сила Споразумението за асоцииране между ЕС и Украйна, както и безвизовия режим със страните от Шенгенската зона. Но на фона на вътрешните проблеми на Европейския съюз, Украйна ще трябва дълго време да чака пълноправно членство. Освен това липсата на визови ограничения доведе до “изтичане на мозъци”. А изграждането на немско-руския газопровод “Северен поток-2” ще лиши страната от многомилиардни транзитни такси.

Ако избирателите не изберат нито Порошенко, нито Зеленски, “смеещата се трета”ще бъде Юлия Тимошенко. Тя е опитен политик, който е популярен сред жените и възрастните хора. Главно поради постоянството и “историята на страданията”, защото бившият президент Виктор Янукович я изпрати в затвора за 2,5 години.

Въпреки това, в нейната биография, както и в случая с Порошенко и Зеленски, не е минало без олигарси. Противниците разглеждат “газовата принцеса на 90-те” като въплъщение на “постсъветския мафиотски капитализъм” в Украйна. “Страната е в задушаващата хватка на олигарсите, констатира Крьокел.

 

Превод: М.Желязкова

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар