Moderna пристига в България в сряда – Здраве

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Първата доставка от 2400 дози на ваксината срещу COVID-19, произведена от Moderna, ще пристигне в България на 13-ти януари, сряда.

Американската компания уведоми представителите на ваксинационния щаб за своето решение след проведен видеоконферентен разговор, съобщиха от здравното министерство.

В характеристиките на ваксината пише, че COVID-19 VaccineModerna е предназначена за активна имунизация за превенция на COVID-19, причинен от SARS-CoV-2, при лица на 18 и повече години. COVID-19 VaccineModerna се прилага като курс от две дози (0,5ml всяка). Препоръчва се втората доза да се приложи 28 дни след първата доза. 

Ваксинацията трябва да се отложи при лица, страдащи от остро тежко фебрилно заболяване или остра инфекция. Наличието на лека инфекция и/или леко повишена температура не трябва да забавя ваксинацията.

Най-често съобщаваните нежелани реакции са болка на мястото на инжектиране (92%), умора (70%), главоболие (64,7%), миалгия (61,5%), артралгия (46,4%), втрисане (45,4%), гадене/повръщане (23%), аксиларно подуване/болезненост (19,8%), треска (15,5%), подуване на мястото на инжектиране (14,7%) и зачервяване (10%).

Нежеланите реакции обикновено са леки или умерени по интензитет и отшумяват за няколко дни след ваксинацията. Малко по-ниска честота на събития на реактогенност се свързва с по-голяма възраст. Като цяло някои нежелани реакции се срещат по-често в по-младите възрастови групи: честотата на аксиларно подуване, умора, главоболие, миалгия, артралгия, втрисане, гадене/повръщане и повишена температура. По-често се съобщават локални и системни нежелани реакции след доза 2 отколкото след доза 1, пише още в характеристиката на ваксината.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар