Война

MW: Доставките на снаряди с обеднен уран на Киев тласкат Русия към „безпрецедентен твърд отговор“

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Обединеното кралство, заедно с танковете Challenger 2, ще предостави на Украйна боеприпаси с обеднен уран. Според Military Watch е много вероятно Лондон да се опитва да създаде прецедент, след който САЩ и Германия също да доставят оръжия с обеднен уран на украинския фронт.

Използването на такива оръжия, особено срещу населени райони, може да постави цивилното население в голяма опасност и предполага безпрецедентна твърда реакция от страна на Москва. Потенциално това заплашва да изостри конфронтацията — до използването на ядрени оръжия.

 

Доставката на оръжия с обеднен уран отдавна се счита за спорен въпрос. Главата на руската делегация на преговорите във Виена за военна сигурност и контрол над въоръженията Константин Гаврилов предупреди на 25 януари:

„Знаем, че танкът Leopard 2, както и бойните машини на пехотата Bradley и Marder имат подкалибрени бронебойни снаряди с уранови ядра, чието използване води до замърсяване на района, както се случи в Югославия и Ирак.

Ако западните страни предоставят на властите в Киев такива боеприпаси за тежки бойни машини на НАТО, руската страна ще разглежда тази стъпка като използване на мръсни ядрени бомби срещу Русия с всички произтичащи от това последствия».

ПП


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар