Nihon Keizai: Русия отново удари Запада по кокалчетата

Nihon Keizai: Русия отново удари Запада по кокалчетата

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Цените на петрола надхвърлиха 90 долара за барел за първи път от 10 месеца. Изненадата, която Русия и Саудитска Арабия подготвиха на Запада, проработи, според материала на японското издание Nihon Keizai.

През април тази година двете най-големи държави производителки на петрол в света решиха да удължат дневното намаляване на добива на петрол до края на тази година. Русия – с 300 хил. барела на ден, а Саудитска Арабия – с един милион барела. Като цяло това е повече от 1% от световното предлагане. И това е в допълнение към съкращенията на производството от страна на страните от ОПЕК+.Повечето пазарни участници очакваха, че ще има съкращение – но за един месец, а не за три. Още в деня на обявяването на съкращението суровият петрол сорт „Брент“ поскъпна с 2%.


По-високите цени обогатяват публичните финанси на страните производителки на петрол. Според Международния валутен фонд цената на петрола, при която бюджетът на Саудитска Арабия ще бъде балансиран през тази година, е 80,90 долара за барел.

В средата на годината цената остана 70 долара, а финансовите резултати на държавната петролна компания Saudi Aramco за периода април-юни 2023 г. показаха 38% спад на нетната печалба на годишна база, според материала на японското издание.

„Разбира се, ръстът на пазарната цена е благоприятен и за Русия“, отбелязва изданието Nihon Keizai.

Ако цената, надхвърли 100 долара за барел, едва ли ще остави безразлични страните, консумиращи енергия. Особено Съединените щати, където следващата есен ще се проведат президентски избори.


Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар