Nokia постигна пробив в технологията за гласова комуникация с триизмерен звук

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Финландската телекомуникационна компания Nokia е постигнала значителен пробив в технологията за гласова комуникация и е реализирала първия в света телефонен разговор, използващ триизмерен звук, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Технологията осигурява триизмерно звуково изживяване при комуникация, в сравнение с днешното монофонично при разговори със смартфон, където звукът е компресиран в един канал.

Първият разговор беше направен от президента и главен изпълнителен директор на Nokia Пека Лундмарк до Стефан Линдстрьом, специален отговорник на Финландия по въпросите на цифровизацията и новите технологии, използвайки технологията “Проект за партньорство от 3-то поколение” (3rd Generation Partnership Project – 3GPP) “Поглъщащи гласови и аудио услуги” (Immersive Voice and Audio Services – IVAS) през 5G мрежа.

Ние демонстрирахме бъдещето на гласовите повиквания“, коментира Лундмарк. “Тази новаторска аудио технология ви отвежда в средата на обаждащия се, създавайки пространствено и масово подобрено изживяване при слушане на гласови и видео разговори, предлагайки значителни предимства за корпоративни и индустриални приложения“, допълни той.

Базираната във Финландия компания добави, че технологията IVAS кодек все още не е внедрена в мобилните мрежи.

Завладяващото гласово и аудио изживяване на живо, активирано от IVAS, подобрява богатството и качеството на разговора, а триизмерното звуково изживяване прави взаимодействието по-реалистично и ангажиращо, като носи изобилие от нови ползи за личната и професионалната комуникация“, каза Линдстрьом.

В момента технологията IVAS се използва в приложения като Netflix, Apple Music и Disney Plus, за да предложи реалистично аудио изживяване на потребителите, съобщава технологичният сайт TheVerge.

Гордея се с водещата роля, която изследователите и инженерите на Nokia изиграха в създаването на тези новаторски завладяващи гласови и аудио технологии. Благодарение на стандартизацията, сега целият свят ще се възползва от тази иновация“, каза президентът на компанията Джени Лукандер.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар