Nvidia симулира копие на Земята

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Производителят на чипове Nvidia показа клонинг на цялата ни планета, който може да помогне на метеоролозите да симулират и визуализират глобалните метеорологични модели в “безпрецедентен мащаб”.

Компанията се надява да помогне за подобряване на системите за ранно предупреждение за природни бедствия и за подобряване на прогнозите за времето – и то за секунди, а не за “минути или часове в традиционното моделиране, управлявано от процесора”.

Клиентите могат да получат достъп до дигиталния близнак чрез API, което позволява на “практически всеки потребител да създава емулации, задвижвани от изкуствен интелект, за да получи интерактивни симулации с висока разделителна способност, вариращи от глобалната атмосфера и локалното облачно покритие до тайфуните и турбуленцията.”

Nvidia твърди, че новата платформа е едновременно 1000 пъти по-бърза при генериране на предсказуеми изображения от настоящите модели и 3000 пъти по-енергийно ефективна благодарение на — познахте — генериращ AI модел, наречен CorrDiff.

Климатичните бедствия вече са нещо нормално – исторически засушавания, катастрофални урагани и наводнения за поколенията се появяват в новините с тревожна честота“, каза основателят и главен изпълнителен директор на Nvidia Дженсън Хуанг в изявление. “Облачните API на Earth-2 се стремят да ни помогнат по-добре да се подготвим за – и ни вдъхновяват да действаме за умерено – екстремно време.”

Правителствени служители вече планират да използват Земя-2, за да подобрят своето моделиране на екстремни метеорологични условия. Например, Централната метеорологична администрация на Тайван иска да използва платформата, за да прогнозира точните местоположения, където тайфуните ще достигнат сушата.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар