OMV: “Газпром експорт” може да спре доставките на природен газ

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Снимка: Istockphoto by Getty Images

OMV: “Газпром експорт” може да спре доставките на природен газ

Австрийската компания отбелязва аналогични случаи, при които руският газов монополист е спирал доставките за свои клиенти

Австрийската петролна и газова компания О Ем Ви (OMV) обяви днес, че доставките на природен газ от Русия “може да бъдат спрени във връзка с решение на чуждестранен съд”, предаде Ройтерс, на която се позова БТА.

OMV не посочва подробности относно случая.

Базираната във Виена компания уверява участниците на пазара на синьо гориво, че ще може да осигури количества природен газ от други доставчици, с които да компенсира евентуалното спиране на руските доставки. Това се посочва в съобщение, публикувано на сайта на OMV.

Ако съдебното решение влезе в сила, то подразделението на австрийската компания за търговия с природен газ “OMV маркетинг & газ трейдинг” (OGMT) ще трябва да извърши плащане към неназована европейска компания, вместо да плати на руската държавна компания “Газпром”.

“OMV маркетинг & газ трейдинг” обяви, че ако това стане, то дъщерното дружество на руския газов монополист, което отговаря за износа на синьо гориво – “Газпром експорт”, вероятно ще спре доставките на природен газ. Това би засегнало австрийския енергиен пазар, посочва компанията. Тя се основа на аналогични случаи, при които руският газов монополист е спирал доставките за свои клиенти.

От своя страна Арбитражният съд на Санкт Петербург и на руската Ленинградска област забрани на “OMV маркетинг & газ трейдинг” да заведе арбитражно дело в шведската столица Стокхолм срещу “Газпром експорт”.

Руският съд е заплашил OMV с глоба в размер на 575,2 милиона евро, ако заведе арбитражно дело извън територията на Русия, предаде агенция ТАСС, цитирана от Ройтерс.

В края на миналата година руският президент Владимир Путин разпореди германската компания “Винтерсхал Деа” (Wintershall Dea) и OMV да бъдат лишени от дяловете си за милиарди долари в проекти за добив на газ в руската част от Арктика.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар