OpenAI и Meta подготвят нови AI модели, които ще могат да разсъждават

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

OpenAI и Meta са на път да пуснат следващи версии на своите AI модели, за които се предполага, че могат да разсъждават и планират, съобщава Financial Times.

Около твърдението обаче има доста неясноти. От една страна, няма точен график за внедряване. Според доклада, OpenAI посочва, че следващият му AI модел, който вероятно ще се нарича GPT-5, идва “скоро”. Междувременно Meta заяви, че очаква да пусне своя модел Llama 3 през следващите седмици.

Ние работим усилено в измислянето как да накараме тези модели не просто да говорят, но всъщност да разсъждават, да планират… да имат памет“, каза пред FT Жоел Пино, вицепрезидент на Meta по изследванията на AI.

Ако трябва да се вярва на твърденията на която и да е от страните, то и двата модела биха могли да отбележат голяма стъпка към постигането на изкуствен общ интелект (AGI).

Брад Лайткеп, главен оперативен директор на OpenAI, каза пред FT, че “ще започнем да виждаме AI, който може да поеме по-сложни задачи по по-сложен начин”.

“Мисля, че едва започваме да се докосваме до способностите на тези модели да разсъждават”, добави той.

Със своя предстоящ Llama 3 Meta има за цел да интегрира по-мощна версия на своя AI асистент в WhatsApp, както и своите очила Ray-Ban с добавена реалност, според доклада.

Трябва да се отбележи, че това не е първият път, в който ИТ гигантите спекулират, че са на прага на AGI.

Миналото лято изследователи от Microsoft твърдяnd, че GPT-4, който по това време току-що беше пуснат, показва “искри” на AGI. Главният изпълнителен директор на OpenAI Сам Алтман отдавна говори за усилията на компанията в областта на AGI. Главният изпълнителен директор на Meta Марк Зукърбърг даде да се разбере, че създаването на AGI е движещата визия зад скъпата AI-надпревара.

Някои изследвания предполагат, че доказателствата за пробив в AGI не са нищо повече от “мираж” или илюзия. Говоренето по темата обаче има шанс да вдига акциите на технологичните компании.

Други специалисти, включително “кръстникът” на AI Джефри Хинтън, очакват AGI да се появи през следващите няколко години.

 

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар