OpenAI отказа да коментира тайния си AI проект

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Преди малко повече от седмица OpenAI внезапно уволни своя изпълнителен директор Сам Алтман, а няколко дена по-късно го нае обратно.  За кратко създателят на ChatGPT и лидер в изкуствения интелект изпадна в същински хаос, причинен от борда на директорите. Близо 90% от служителите заплашиха, че ще напуснат, като Алтман не бъде нает обратно. Докато OpenAI бе почти пред разпад излезе информация за секретен AI проект, който се е доближил до постигане на всеобщ капацитет или AGI. Езиковият модел е демонстрирал истинско разбиране и по математика.

AGI или Artificial general intelligence e алгоритъм, който може да сe учи и справя с множество различни задачи и би бил еквивалентен на човешкия разум. С появата си AGI много лесно може да постигне суперинтелигентност или превъзходство на машинния над човешкия разум.

Миналата седмица Reuters и The Information съобщиха за вътрешна бележка, изпратена от Мира Мурати, бивш член на борда на OpenAI, която заемаше длъжността главен изпълнителен директор за много кратък период след уволнението на Алтман, признавайки съществуването на проекта Q*.

Докладите доведоха до много спекулации. Бил ли е проектът по някакъв начин свързан с уволнението на Алтман? Наистина ли Q* е толкова мощен, колкото се говори, че е? Възможно ли е това да е знак, че OpenAI се приближава все по-близо до целта си за реализиране на изкуствен всеобщ интелект.

След връщането на Сам Алтман в OpenAI компанията отказва да коментира своя таен проект. Тя е отклонила молбите на всички световни медии за коментар.

Накратко, в момента е просто невъзможно да се каже дали Q* е толкова мощен, колкото се представя, или дали изобщо е представлява фундаментален скок.

Спекулациите обаче повишават интереса към OpenAI и изглежда затвърждават позицията на компанията. Според анализаторите може би това е истинската причина около проекта да се подхранват слуховете, но не и да се разкрива истинска информация за него.

Други припомнят, че OpenAI са били доста секретни и с разработката на ChatGPT.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар